Volledig scherm
© ANP

‘Provincie liet opslag Tata Steel ongemoeid’

De provincie Noord-Holland heeft jarenlang toegestaan dat Tata Steel een opslag met restafval uit de staalfabriek heeft aangehouden. Het is volgens de Volkskrant de tweede keer in korte tijd dat aan het licht komt dat de provincie in gebreke blijft bij het toezicht op het IJmuidense bedrijf.

De enorme opslag met restafval, het zogenoemde oxykalkslik, ligt pal aan een weg die van Wijk aan Zee naar de kust loopt. De bewoners van Wijk aan Zee vrezen schade voor het milieu en gezondheidsrisico's voor de bevolking. De berg bevat 1,2 miljoen ton afval: resten zware metalen en kalk. De opslag is ontstaan tussen 1975 en 1985. Sinds 1996 geldt een landelijk stortverbod voor oxykalkslik.

In 2007 nam de provincie in de vergunning voor Tata op dat de berg binnen drie jaar opgeruimd moest zijn. Tata Steel kreeg in 2010 een waarschuwing, maar vervolgens gebeurde er vier jaar niets. In maart 2014 kreeg het bedrijf plotseling van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te horen dat het afval gewoon kon blijven liggen.

Tata Steel zegt in een reactie dat het bedrijf de berg ‘monitort’ en dat er ‘geen sprake is van ernstige problemen met (grond)waterverontreinigingen’. De dorpsraad van Wijk aan Zee wil echter dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid.