Volledig scherm
© ANP

Provincie: spreek Limburgs op peuterspeelzalen

De provincie Limburg wil dat kinderen op de peuterspeelzaal worden aangesproken in het Limburgs. Op die manier worden kinderen al van jongs af aan grootgebracht met het dialect. Kinderen op basisscholen en het voortgezet onderwijs zouden een speciaal lesprogramma over het dialect voorgeschoteld moeten krijgen. 

Dat meldt De Limburger. De plannen staan in de nota ’n Laeve lank Limburgs. Volgens de provincie is het dialect 'een van de belangrijkste onderdelen van het Limburgs cultureel erfgoed en een verbindende factor voor de inwoners'. Tegelijkertijd constateert de provincie dat het Limburgs steeds minder gesproken wordt. 

Afstand

De plannen worden in eerste instantie uitgetest bij de Zuid-Limburgse peuteropvang Spelenderwijs. ,,In veel gezinnen is Limburgs nog wel de eerste taal, maar zodra ze op de peuterspeelzaal komen, wordt er alleen Nederlands gesproken. Dat creëert een afstand tot het Limburgs. Thuis blijken ze het ineens niet meer te willen spreken'', zo laat streektaalconsulent Ton van de Wijngaard De Limburger weten.

Daarnaast is het de bedoeling om dialectlessen te geven op basisscholen en in het voortgezet onderwijs om zo het dialect levend te kunnen houden.  Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans laat de krant weten gecharmeerd te zijn van de plannen. ,,Dit zijn belangrijke stappen om het Limburgs levend te houden'', aldus het voormalige CDA-Kamerlid.