Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jan van den Brink

Provincies willen wolven ‘in uiterste geval’ afschieten

Met de opmars van de wolf in Nederland krijgen provincies de mogelijkheid om het dier af te schieten als acuut gevaar dreigt. Dat staat in het concept wolvenplan: ‘Doden kan met een injectie of met het geweer.’

Steeds vaker worden wolven in het wild waargenomen, volgens de website wolveninnederland.nl al meer dan tien keer. De dieren werden onder meer gezien in Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Boeren vrezen daar voor hun vee, zeker nu het erop lijkt dat een wolvin zich gevestigd heeft op de Veluwe. De dichtstbijzijnde roedel wolven bevindt zich nu op twintig kilometer van Drenthe, bij het Duitse Meppen. De provincies hebben in allerijl een nieuw wolvendraaiboek gemaakt. 

De wolf is een beschermd dier, maar provinciebesturen mogen een uitzondering maken als er een 'acuut veiligheidsprobleem’ is. Als een wolf plotseling agressief is tegen mensen en/of huisdieren en vee opeet, mag hij afgeschoten worden, staat in het wolvenplan dat in december definitief wordt. ,,En als de situatie zodanig acuut is dat het niet mogelijk is dat Gedeputeerde Staten een afweging maken, kan de politie op basis van een besluit van de burgemeester optreden. Doden kan met een dodelijke injectie of met het geweer plaatsvinden.”
(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Schapenhouders hebben het meest te vrezen van de wolf. © Marlies Wessels

Schade

Provincies blijven in elk geval tot 2022 schade vergoeden die veroorzaakt wordt door een wolf. Het dier eet vooral schapen, en soms herten en kalveren. Dit jaar zijn in Nederland circa 150 schapen door een wolf gedood. Dat lijkt veel, maar loslopende honden en vossen verwonden of doden ook duizenden schapen per jaar.

De wolf is beschermd en komt uit zichzelf terug naar Nederland.