Volledig scherm
Maaike Terpstra © anp

Publicist legt beslag op AOW moeder vermoorde Marianne

Publicist Wim Dankbaar heeft beslag laten leggen op de AOW-uitkering van de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra. Na drie weken besloot hij het weer op te heffen. Dankbaar voert al geruime tijd een juridische strijd met Maaike Terpstra, die eerder voor 200.000 euro beslag liet leggen op zijn bankrekening omdat Dankbaar illegaal uit haar dagboek publiceerde. De publicist liet vervolgens op zijn beurt beslag leggen omdat hij een deel van zijn geld terug wil hebben.

Quote

Ik wil dat Dankbaar stopt en mij en mijn kinderen met rust laat

Maaike Terpstra

Wim Dankbaar schrijft al jaren op zijn eigen website over de moord op Marianne Vaatstra (16) in 1999. Volgens Dankbaar is de top van Justitie betrokken bij het uit de wind houden van de echte daders. De rechtbank heeft naar zijn mening de verkeerde moordenaar (Jasper S.) veroordeeld door vals spel van het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut.

Corruptie
Om die 'corruptie' aan te tonen wilde hij het dagboek van de moeder publiceren. Ondanks een, door Maaike Terpstra gevraagd en gekregen, verbod van de rechter publiceerde hij het dagboek in zijn eigen bewoordingen toch. Ook verzuimde hij de restoplage van het boek te vernietigen. Een rechter oordeelde woensdag dat het aannemelijk is dat Dankbaar en mede-auteur Hans Mauritz hierdoor inmiddels voor 200.000 euro aan dwangsommen hebben laten verbeuren. Het bedrag minus een aantal kosten en uitzonderingen zouden de auteurs aan Maaike Terpstra moeten betalen als het proces helemaal is afgerond. Er loopt nog een hoger beroep van Dankbaar tegen de uitspraken.

De advocaat van de moeder, Yehudi Moszkowicz, liet eerder al beslag leggen op 200.000 euro van Dankbaar om de verbeurde dwangsommen uiteindelijk ook te kunnen innen. Nadat een rechter oordeelde dat een deel van die dwangsommen wegens mogelijke verjaring eerst terug moest worden gegeven aan Dankbaar, legde de publicist beslag op de bescheiden uitkering van de moeder en op de zakelijke rekeningen van Moszkowicz en zijn kantoor. Het beslag op de uitkering heeft volgens de raadsman diepe indruk gemaakt op de moeder.

Volledig scherm
Uitgever Hans Mauritz met het omstreden boek dat vernietigd moest worden. © anp

Boek
Wim Dankbaar zelf zegt een eerlijke strijd te strijden. Volgens de man staat Maaike Terpstra namelijk volledig achter de inhoud van zijn boek en zijn het louter haar kinderen die tegen hem procederen. Dankbaar zegt in een reactie dat de beslissing om beslag te laten leggen op de uitkering van de moeder niet te ver gaat. ,,Het was op advies van de deurwaarder. En het was omdat onduidelijk was waar mijn geld stond. Voor hetzelfde geld had hij dat overgemaakt op haar bankrekening. Op een gegeven moment werd duidelijk dat het nog op zijn derdenrekening stond, toen heb ik het beslag eraf gehaald.''

Volgens de advocaat snijden de argumenten van de publicist geen hout. Hij overhandigde tijdens een van de rechtszaken een handgeschreven en ondertekende brief van Maaike Terpstra, waarin ze stelt dat zij wel degelijk opdracht heeft gegeven voor de rechtszaken en om rust vraagt.

In de brief schrijft de moeder dat Dankbaar zich niet aan de uitspraken van de rechters heeft gehouden en dat hij de boetes dus gewoon moet betalen. 'Als ik hem daar niet aan zou houden, zou hij nooit meer stoppen, ik wil dat hij mij met rust laat en accepteert dat ik zijn mening niet deel. Het is een leugen dat ik het eens zou zijn met zijn boek. Ik heb het niet gelezen en ga dat ook niet doen. Ik wil dat Dankbaar stopt en mij en mijn kinderen met rust laat'.

Strijd
De strijd tussen Dankbaar en Maaike Terpstra blijft maar voortwoekeren. Er zijn inmiddels al zeker zes rechtszaken gevoerd. Dankbaar sleepte Moszkowicz onlangs nog voor de tuchtrechter, maar die wees zijn klachten af. Er loopt nog een hoger beroep tegen die uitspraak.

Afgelopen woensdag oordeelde een rechter in kort geding dat het aannemelijk is dat Dankbaar en zijn mede-auteur samen voor 200.000 euro aan 'boetes' moeten betalen en dat het beslag van Dankbaar op de rekeningen van Moszkowicz grotendeels niet deugen en moeten worden opgeheven. De advocaat van Maaike Terpstra heeft naast het enorme geldbedrag ook beslag laten leggen op de 415 m2 grote villa van Dankbaar in Overveen. Op de zeer riante woning met zeven slaapkamers en twee badkamers rust een hypotheek van 600.000 euro en het pand staat te koop voor 1,6 miljoen euro. Dankbaar vergaarde zijn fortuin als internetondernemer.

Beslag

Mensen die menen nog geld tegoed te hebben van een ander kunnen via een deurwaarder proberen beslag te laten leggen op bankrekeningen of een woning. Het beslag is een drukmiddel om het geld alsnog te kunnen krijgen. Een deurwaarder kan niet zomaar beslag leggen. Hij of zij moet wel een vonnis of dwangbevel hebben.

Veroordeling
Dankbaar is al eens onherroepelijk veroordeeld voor zijn uitlatingen over de moordzaak en moet zich dit jaar opnieuw voor de strafrechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie verwijt hem iemand ten onrechte en bij herhaling op te voeren als betrokkene in de geruchtmakende moordzaak.

In 2013 werd Jasper S. onherroepelijk veroordeeld voor de moord op Marianne Vaatstra. Hij legde een volledige bekentenis af. Bovendien bleek dat zijn dna op meerdere plekken op en bij het slachtoffer was aangetroffen. Ook had hij het mes waarmee hij het meisje had vermoord, nog bewaard.