Publicist legt beslag op AOW moeder vermoorde Marianne
Publicist Wim Dankbaar heeft beslag laten leggen op de AOW-uitkering van de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra. Na drie weken besloot hij het weer op te heffen. Dankbaar voert al geruime tijd een juridische strijd met Maaike Terpstra, die eerder voor 200.000 euro beslag liet leggen op zijn bankrekening omdat Dankbaar illegaal uit haar dagboek publiceerde. De publicist liet vervolgens op zijn beurt beslag leggen omdat hij een deel van zijn geld terug wil hebben.
Ik wil dat Dankbaar stopt en mij en mijn kinderen met rust laat
Wim Dankbaar schrijft al jaren op zijn eigen website over de moord op Marianne Vaatstra (16) in 1999. Volgens Dankbaar is de top van Justitie betrokken bij het uit de wind houden van de echte daders. De rechtbank heeft naar zijn mening de verkeerde moordenaar (Jasper S.) veroordeeld door vals spel van het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut.
Corruptie
Om die 'corruptie' aan te tonen wilde hij het dagboek van de moeder publiceren. Ondanks een, door Maaike Terpstra gevraagd en gekregen, verbod van de rechter publiceerde hij het dagboek in zijn eigen bewoordingen toch. Ook verzuimde hij de restoplage van het boek te vernietigen. Een rechter oordeelde woensdag dat het aannemelijk is dat Dankbaar en mede-auteur Hans Mauritz hierdoor inmiddels voor 200.000 euro aan dwangsommen hebben laten verbeuren. Het bedrag minus een aantal kosten en uitzonderingen zouden de auteurs aan Maaike Terpstra moeten betalen als het proces helemaal is afgerond. Er loopt nog een hoger beroep van Dankbaar tegen de uitspraken.
De advocaat van de moeder, Yehudi Moszkowicz, liet eerder al beslag leggen op 200.000 euro van Dankbaar om de verbeurde dwangsommen uiteindelijk ook te kunnen innen. Nadat een rechter oordeelde dat een deel van die dwangsommen wegens mogelijke verjaring eerst terug moest worden gegeven aan Dankbaar, legde de publicist beslag op de bescheiden uitkering van de moeder en op de zakelijke rekeningen van Moszkowicz en zijn kantoor. Het beslag op de uitkering heeft volgens de raadsman diepe indruk gemaakt op de moeder.
Boek
Wim Dankbaar zelf zegt een eerlijke strijd te strijden. Volgens de man staat Maaike Terpstra namelijk volledig achter de inhoud van zijn boek en zijn het louter haar kinderen die tegen hem procederen. Dankbaar zegt in een reactie dat de beslissing om beslag te laten leggen op de uitkering van de moeder niet te ver gaat. ,,Het was op advies van de deurwaarder. En het was omdat onduidelijk was waar mijn geld stond. Voor hetzelfde geld had hij dat overgemaakt op haar bankrekening. Op een gegeven moment werd duidelijk dat het nog op zijn derdenrekening stond, toen heb ik het beslag eraf gehaald.''
Volgens de advocaat snijden de argumenten van de publicist geen hout. Hij overhandigde tijdens een van de rechtszaken een handgeschreven en ondertekende brief van Maaike Terpstra, waarin ze stelt dat zij wel degelijk opdracht heeft gegeven voor de rechtszaken en om rust vraagt.
In de brief schrijft de moeder dat Dankbaar zich niet aan de uitspraken van de rechters heeft gehouden en dat hij de boetes dus gewoon moet betalen. 'Als ik hem daar niet aan zou houden, zou hij nooit meer stoppen, ik wil dat hij mij met rust laat en accepteert dat ik zijn mening niet deel. Het is een leugen dat ik het eens zou zijn met zijn boek. Ik heb het niet gelezen en ga dat ook niet doen. Ik wil dat Dankbaar stopt en mij en mijn kinderen met rust laat'.
Strijd
De strijd tussen Dankbaar en Maaike Terpstra blijft maar voortwoekeren. Er zijn inmiddels al zeker zes rechtszaken gevoerd. Dankbaar sleepte Moszkowicz onlangs nog voor de tuchtrechter, maar die wees zijn klachten af. Er loopt nog een hoger beroep tegen die uitspraak.
Afgelopen woensdag oordeelde een rechter in kort geding dat het aannemelijk is dat Dankbaar en zijn mede-auteur samen voor 200.000 euro aan 'boetes' moeten betalen en dat het beslag van Dankbaar op de rekeningen van Moszkowicz grotendeels niet deugen en moeten worden opgeheven. De advocaat van Maaike Terpstra heeft naast het enorme geldbedrag ook beslag laten leggen op de 415 m2 grote villa van Dankbaar in Overveen. Op de zeer riante woning met zeven slaapkamers en twee badkamers rust een hypotheek van 600.000 euro en het pand staat te koop voor 1,6 miljoen euro. Dankbaar vergaarde zijn fortuin als internetondernemer.
Beslag
Mensen die menen nog geld tegoed te hebben van een ander kunnen via een deurwaarder proberen beslag te laten leggen op bankrekeningen of een woning. Het beslag is een drukmiddel om het geld alsnog te kunnen krijgen. Een deurwaarder kan niet zomaar beslag leggen. Hij of zij moet wel een vonnis of dwangbevel hebben.
Veroordeling
Dankbaar is al eens onherroepelijk veroordeeld voor zijn uitlatingen over de moordzaak en moet zich dit jaar opnieuw voor de strafrechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie verwijt hem iemand ten onrechte en bij herhaling op te voeren als betrokkene in de geruchtmakende moordzaak.
In 2013 werd Jasper S. onherroepelijk veroordeeld voor de moord op Marianne Vaatstra. Hij legde een volledige bekentenis af. Bovendien bleek dat zijn dna op meerdere plekken op en bij het slachtoffer was aangetroffen. Ook had hij het mes waarmee hij het meisje had vermoord, nog bewaard.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechters kennen moeder Vaatstra 200.000 euro toe
De moeder van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra krijgt van de rechter minstens 200.000 euro omdat er tegen haar zin een omstreden boek is verschenen over de moord op haar dochter. Dat hebben de rechtbank in Leeuwarden en het Gerechtshof in Amsterdam in twee aparte procedures besloten. -
Steeds meer toeslagenouders met uithuisgeplaatste kinderen naar ondersteuningsteam
Het speciale ondersteuningsteam voor ouders die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire, breidt uit. In totaal zijn er nu meer dan driehonderd aanmeldingen van ouders van wie de kinderen uit huis werden geplaatst. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
'Boek moordzaak Vaatstra moet snel uit de handel'
Het boek over de moord op Marianne Vaatstra van publicist Wim Dankbaar uit Overveen moet zo snel mogelijk uit de handel. Dat eist de advocaat van een van de 'hoofdrolspelers' in het boek. Ook eist hij een schadevergoeding en rectificatie in de landelijke dagbladen.
-
met quiz
Niet alleen Stefano Keizers heet eigenlijk anders: ook deze BN'ers hebben een andere naam
Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Gover Meit? Nee? Niet heel gek: deze cabaretier is vooral bekend onder zijn pseudoniem Stefano Keizers. De komiek maakte gisteren bekend afstand te willen nemen van die naam. Er zijn nog tal van andere BN’ers die een alter ego hebben en in werkelijkheid heel anders heten. Een overzicht. -
-
-
'Complotdenkers zijn vaak echte sekteleidertjes'
Na iedere ramp duiken ze weer op. Ook na de vreselijke aanslagen in Parijs. De complotdenkers. Zij zien in iedere heftige gebeurtenis een complot van de overheid of 'de elite' om hun wil op te leggen aan de burger. Maar hoe denkt een complotter eigenlijk? En waarom? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.