Volledig scherm
Micha K. © Youtube

Publicist Micha K. krijgt celstraf voor smaadschrift NOS-hoofdredacteur

De voortvluchtige publicist en oud-medewerker van NRC Handelsblad Micha K. (53) uit Schiedam is vandaag door het Gerechtshof Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van zes maanden. K. koppelde hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS in verschillende publicaties en berichten op het internet aan kindermisbruik, 'medeplichtigheid aan pedo-netwerken' en 'smerig crimineel gedrag'. 

Weblogger en complotdenker K., die al jaren een felle strijd voert tegen de in zijn ogen 'corrupte en pedofiele' machthebbers in Nederland en 'criminele journalisten' die deze machthebbers zouden beschermen, kreeg in juni 2015 van de rechtbank al tien maanden celstraf opgelegd, onder meer omdat hij hoofdredacteur Marcel Gelauff verweet banden te hebben met een netwerk van pedofielen. 

K. stelde onder meer dat Gelauff  'zwaar crimineel' is , 'direct verantwoordelijk voor de verwoeste levens van duizenden kinderen' en 'medeplichtig aan pedo-netwerken'. Omdat K. in hoger beroep ging tegen de celstraf van tien maanden, was nu het Hof aan zet.

Het Hof volgt nu grotendeels de eerdere uitspraak van de rechtbank en stelt dat K. zich schuldig heeft gemaakt aan smaadschrift, laster en belediging. De straf valt lager uit omdat de zaak lang heeft geduurd en het Hof in bepaalde gevallen kiest voor bijvoorbeeld een lichter strafbaar verwijt, zoals belediging. Een onvoorwaardelijke celstraf is volgens het Hof passend omdat K. stelselmatig en relatief langdurig handelde.

Krenkend

Volgens het Hof heeft K. over een periode van negen maanden 'met een hoge frequentie en intensiteit dergelijke krenkende teksten en daarbij ook foto’s van het gezicht van het slachtoffer geplaatst'. Hij heeft daarmee volgens het Hof  'op grove wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer'. 

Over enkele teksten van K. zegt het Hof onder meer 'dat ieder weldenkend mens, derhalve ook verdachte, de wetenschap heeft dat de tekst niet anders kan worden beschouwd dan een ongefundeerde, ernstige en evident valselijke aantijging richting het slachtoffer die niet voor waar kan worden aangenomen'.

De lopende strafzaak weerhield K. er niet van om ook in de afgelopen periode nog steeds te suggereren dat de NOS, Marcel Gelauff en andere journalisten 'in dienst staan van pedofiele machthebbers'. De website van K. is overigens al ruim een week offline in verband met een storing bij IJslandse servers, waar de site is ondergebracht. 

K. kwam zelf niet opdagen tijdens het hoger beroep twee weken geleden. Hij is al jaren op de vlucht. De man vertrok eerst naar Duitsland, zocht toen zijn heil in Ierland en vertrok recent naar IJsland om daar naar eigen zeggen asiel aan te vragen. 

Verlanglijst

Micha K. meent dat hij wel naar het buitenland moet omdat hij zijn leven niet zeker is in Nederland. 'Machthebbers' zouden hem op de korrel hebben omdat hij naar eigen zeggen 'teveel weet' van corruptie en kindermisbruik in de top van de overheid. In werkelijkheid staat hij op de verlangslijst van het Openbaar Ministerie omdat hij door een eerdere veroordeling zijn DNA af moet staan en dat weigert. 

K. werd eerder al in hoger beroep veroordeeld tot zeven dagen celstraf voor meerdere doodsbedreigingen aan het adres van journalist Bart Mos van de Telegraaf. Onlangs verloor hij een kort geding tegen de Volkskrant. De krant noemde K. 'de ongekroonde koning van dit gekkenhuis' en suggereerde dat hij een 'paranoïde gek' is. Volgens de rechter had de krant 'voldoende aanleiding' voor deze waardeoordelen.