Micha Kat
Volledig scherm
Micha Kat © You Tube

Publicist Micha Kat verliest 'koning van het gekkenhuis'-zaak van de Volkskrant

Publicist en complotdenker Micha Kat heeft een rechtszaak tegen de Volkskrant verloren. De krant noemde Kat 'de ongekroonde koning van dit gekkenhuis' en suggereerde dat hij een 'paranoïde gek' is. De rechter stelt nu dat de krant  'voldoende aanleiding' had voor deze waardeoordelen.  

Schrijver Marcel Hulspas schreef eind vorig jaar over Micha Kat naar aanleiding van het boek 'Complotdenkers' van Maarten Reijnders. Kat, in een ver verleden medewerker van NRC Handelsblad, werd als 'paranoïde gek' opgevoerd in verband met zijn niet aflatende en veelal niet onderbouwde beschuldigingen aan het adres van voormalig topman van het ministerie van Justitie Joris Demmink. Micha Kat eiste twee weken geleden in kort geding rectificatie, maar kwam zelf niet opdagen.

De rechter wijst die eis echter resoluut af. Volgens de rechter mag een recensent stijlmiddelen gebruiken als overdrijving en bewust eenzijdig belichten. Daarnaast meent de rechter dat het boek voldoende aanleiding geeft voor de gebruikte waardeoordelen.

Beschuldigingen
Uit het vonnis blijkt verder dat Kat zich volgens de rechter minder snel kan beklagen omdat hijzelf op felle wijze deelneemt aan het debat en een publiek figuur is omdat hij zelf aandacht vraagt voor zijn 'extreme theorieën'.

De rechter stelt ook dat de beweringen over Kat hem geen schade opleveren.  'Vooralsnog wordt het er voor gehouden dat, voor zover Kat als journalist niet serieus wordt genomen, dat niet het gevolg is van de recensie, maar van de vergaande en vooralsnog ongefundeerde beschuldigingen die Kat al jaren op niet mis te verstane bewoordingen onder de aandacht van het publiek brengt'.

Door de afwijzing van zijn eis draait Kat ook op voor de proceskosten, ongeveer drieduizend euro. Hij spreekt zelf in een reactie op zijn website van 'Freisler-rechtspraak', een verwijzing naar de nazi-tijd.

Micha Kat werd in het verleden al meerdere keren veroordeeld voor zijn uitlatingen en ook voor onder meer vernieling en valse bommeldingen. Hij kreeg tien maanden celstraf opgelegd omdat hij hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS verweet banden te hebben met een netwerk van pedofielen. Recent werd hij in hoger beroep veroordeeld tot zeven dagen celstraf voor meerdere doodsbedreigingen aan het adres van journalist Bart Mos van de Telegraaf.

Vlucht
Micha Kat is al tijden niet meer in Nederland. Hij vluchtte naar Ierland, naar eigen zeggen omdat het Openbaar Ministerie hem door middel van een verplichte dna-test 'wil linken aan een moord'. In het buitenland gaat hij via een website nog steeds door met zijn bizarre beschuldigingen, onder meer door te stellen dat Joris Demmink verantwoordelijk is voor het vermoorden van kinderen. Ook stelt hij dat journalisten medeverantwoordelijk zijn voor seksueel misbruik van kinderen, dit omdat ze in zijn ogen de waarheid bewust onder de pet houden.

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.