Volledig scherm
Een bus met ‘Geen Dienst’ voorop. © ANP XTRA

Pure ellende zo'n staking, maar zo wordt het toch nog leuk

De ov-staking vandaag geeft veel mensen problemen om naar werk, school of belangrijke afspraken te komen. Maar bij dit soort ellende worden ook vaak creatieve alternatieven bedacht. Zo wordt de staking toch nog (een beetje) leuk. Een klein overzicht.

Fietsen door de IJtunnel

Normaal alleen voor auto's, maar morgen kun je hoogstwaarschijnlijk op de fiets door de IJtunnel in Amsterdam zoeven. Als de veerboten over het IJ ook staken, verbiedt wethouder Sharon Dijksma autoverkeer in deze tunnel. Het was gisteren nog niet duidelijk of Dijksma haar plan doorzet.

Gratis huurauto

VU-studenten die een tentamen hebben, kunnen een gratis huurauto ophalen. De enige voorwaarde, naast de standaard verhuurvoorwaarden, om als ‘gedupeerde’ student van de Vrije Universiteit in Amsterdam een gratis huurauto mee te krijgen: neem drie medestudenten mee. En je moet kunnen aantonen dat je écht een tentamen hebt. Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen is de #radboudride in het leven geroepen om mensen die een lift zoeken en aanbieden naar de campus met elkaar in contact te laten komen.

Slaapfeestje

Hogeschool Codarts in Rotterdam probeerde een belangrijke dansrepetitie te verzetten, maar dat lukte niet omdat externe choreografen zijn ingehuurd. Om toch op tijd aanwezig te zijn, blijven dertig leerlingen vannacht op school slapen. Een slaapfeestje dus. Medewerkers van make-upwinkel Kiko Milano op Amsterdam Centraal boeken gezamenlijk een hostel, op kosten van de baas.

Extra tijd voor tentamenvoorbereiding

Op onderwijsinstellingen krijgen studenten extra tijd om zich voor te bereiden op hun tentamen: zo gelasten onder meer de UvA, de Fontys Hogescholen, Hogeschool Windesheim en Hogeschool Rotterdam alle tentamens af. Vaak gaan lessen wel door, maar sommige scholen geven hun leerlingen zelfs een dagje vrij.  

Waterbus

Altijd maar over de weg naar werk of school, waarom niet over het water? Wie woont in het gebied Rotterdam-Dordrecht kan als alternatief de Waterbus pakken: het enige openbaar vervoer in die regio dat níet staakt. 

Gratis ticket omboeken

Van en naar Schiphol rijden er wel wat treinen, maar het zal een drukke bedoening worden, zo voorspelt de NS. De KLM neemt daarom het zekere voor het onzekere en adviseert mensen die morgen van of naar Schiphol vliegen hun ticket om te boeken. Gratis. Dus wie nu nog ergens in een zonnig oord in een hangmat ligt, blijf gerust nog een dagje langer. Wie het echt niet voor elkaar krijgt om de boel om te boeken, moet ruim op tijd van huis weg. Luchthavens waarschuwen voor grote verkeersdrukte.

Flexplek voor houders NS-Business Card

Leuk al die collega’s die je dag in, dag uit ziet, maar waarom niet eens wat andere mensen om je heen? Regus, verhuurder van kantoorpanden, biedt - zolang er ruimte is - gratis flexwerkplekken aan rond Utrecht, het drukste treinstation van Nederland. Voor iedereen die een NS-Business Card kan laten zien. 

Poll

Hoe ga jij morgen naar je werk of naar school?

  • Met de auto (47%)
  • Met de fiets of lopend (16%)
  • Ik ga carpoolen (2%)
  • Ik blijf thuis (35%)
19497 stemmen