Volledig scherm
PvdA-voorzitter Spekman tijdens het formatiecongres van de partij in november vorig jaar in Den Bosch. © anp

PvdA-bestuur stelt nieuwe voorwaarden straffen illegalen

PvdA-voorzitter Hans Spekman stelt nieuwe voorwaarden aan het strafbaar stellen van illegaal verblijf in Nederland. Die afspraak uit het regeerakkoord moet van Spekman onderzocht worden door een werkgroep en vergeleken worden met een andere afsrpaak uit het regeerakkoord, over het intensiever bestrijden van mensenhandel.

Spekman zegt dat vandaag in Trouw. De Partij van de Arbeid congresseert vandaag, zullen er moties ingediend worden tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. PvdA-leider Samsom zegt vandaag in de Volkskrant te blijven bij de afspraak uit het akkoord tussen VVD en PvdA. Spekman is overigens ook tegen het schenden van de afspraak. 'We hebben een afspraak en daar houden we ons aan.'

Het partijbestuur steunt wel moties die oproepen om illegalen die buiten hun schuld niet kunnen worden uitgezet te straffen, en een waarin hulp aan illegalen niet strafbaar mag worden gesteld.

Dat, plus de werkgroep, zijn nieuwe voorwaarden die Spekman namens het partijbestuur stelt aan het steunen van de afspraken met de VVD.