Volledig scherm
PvdA-senator Guusje ter Horst. © anp

PvdA-dissidente Ter Horst wil kabinet niet laten springen

UpdateHet verwerpen van de door VVD-minister Schippers van Volksgezondheid voorgestelde zorgwet zorgt vandaag voor grote spanning binnen de regeringscoalitite. Terwijl PvdA-leider Samsom, voorzitter Spekman en vice-premier Asscher proberen een dreigende kabinetscrisis te bezweren, houdt Schippers zelf goede hoop op een oplossing. PvdA-senator Guusje Ter Horst, een van de drie tegenstemmers in de Eerste Kamer, wil niet dat het kabinet valt over het conflict over de zorgwet. ,,Dat zou heel erg zonde zijn, dat moeten we niet willen''

Volledig scherm
Premier Mark Rutte (R) overlegt in het Torentje met minister Edith Schippers (M) van Volksgezondheid en andere collega's. © ANP

,,We hebben wel een probleem en ik ben hier om te proberen dat op te lossen,'' zei Ter Horst toen ze op het ministerie van Sociale Zaken aankwam voor crisisoverleg. 

Nog geen aanpassing
Ter Horst stelde wel dat ook Schippers water bij de wijn zal moeten doen, voor het conflict opgelost kan worden. ,,Dat moet, want haar wetsvoorstel heeft het niet gehaald, tenzij we nu overeenstemming bereiken. Ik ga ervan uit dat we erover spreken om er samen uit te komen en dat dat de inzet van beide kanten is.'' Ze herhaalde dat ze altijd bereid is te praten, maar heeft nog geen nieuwe of aangepaste voorstellen gezien.

Kopstukken van de regeringspartijen VVD en PvdA druppelen vanavond binnen in het Torentje van premier Rutte. Het lijkt erop dat er opnieuw gezamenlijk overleg komt over een oplossing voor het sneuvelen van Schippers zorgwet. Rutte, Schippers, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zijn al binnen. Van Rijn zei dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. Of dat vanavond nog gaat lukken, zei hij niet te weten.

Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat de pers te woord. © anp

Premier Rutte wilde eerder vandaag niets zeggen over de politieke spanningen binnen de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de verworpen zorgwet. Hij vindt het nu van belang om de gesprekken die daarover worden gevoerd 'een kans te geven', zei hij.

,,De kans op het laten slagen van die gesprekken neemt enorm toe als ik me nu verder onthoud van commentaar'', voegde hij eraan toe. De minister-president had gisteravond laat al gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor het probleem dat is ontstaan nadat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Eerste Kamer was verworpen.

Geen ultimatum Schippers
Schippers heeft goede hoop op een oplossing voor het conflict over de zorgwet. Schippers zei: ,,We werken met vertrouwen aan een oplossing''. De sleutel ligt volgens de minister bij de PvdA. De minister ontkende een ultimatum te hebben gesteld. Ze houdt niet zo van deadlines, zei ze. De regeringscoalitie is volgens haar bezig 'rustig te kijken' hoe ze uit de problemen kan komen.

Er komt voorlopig geen debat in de Tweede Kamer over de crisis. Emile Roemer van de SP vroeg hierom. ,,Met deze chaos kunnen we het kerstreces niet ingaan'', zei hij woensdag aan het eind van de middag. Maar hij kreeg onvoldoende steun. Een ruime meerderheid wil een brief van het kabinet eerst afwachten. Die komt voor donderdagochtend 10.00 uur.