Volledig scherm
Ahmed Marcouch. © ANP

PvdA'er Marcouch neemt afstand van fractiegenoten

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft woensdag scherp afstand genomen van zijn fractiegenoten Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Deze twee Turkse PvdA'ers beschuldigden in het AD minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken van uitsluitingspolitiek omdat hij zich kritisch opstelt ten opzichte van Turkse organisaties als Milli Görüs.

Volledig scherm
© ANP Kippa

'Als die uitspraken gedaan zijn deugen ze niet', zei Marcouch in een debat met Asscher. Volgens hem is het juist de taak van de minister, die verantwoordelijk is voor het integratiebeleid, om 'de vinger op de zere plek te leggen' als het om integratie gaat.

Asscher twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces en wil ze de komende jaren nauwgezet volgen en hen zo dwingen de integratie van Turken in Nederland te bevorderen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet.

Vergrootglas
Ze hebben Asscher onlangs in de kamer van Kuzu ontboden en hem om opheldering gevraagd. 'Ik begrijp niet dat Asscher deze organisaties onder een vergrootglas wil leggen. Ze hebben jarenlang constructief meegewerkt aan onderzoeken en ze houden zich gewoon aan de wet, dus wat is er aan de hand?', vraagt Kuzu zich af.

Öztürk: 'Iedereen in Nederland heeft het recht zich te verenigen. Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren.' In het fractiebestuur van de PvdA zijn de uitlatingen van Kuzu en Öztürk ook slecht gevallen. Het fractiebestuur spreekt nog met hen. Marcouch noemt het 'logisch' dat dit gebeurt na de 'vreselijke' uitspraken die ze hebben gedaan.

Asscher wilde niet ingaan op het gesprek dat hij eerder met Kuzu en Öztürk had. 'Ik ga niet over de fractie.' Wel noemde hij het betoog van Marcouch over integratie 'glashelder'.