Volledig scherm
Henk Nijboer voor de Groningse vestiging van de HEMA, een oer-Hollands bedrijf dat gedupeerd is door een private equity eigenaar © Corné Sparidaens

PvdA'er Nijboer lanceert plan tegen brutale opkoopfondsen

Als een 'rode ridder' is PvdA'er Henk Nijboer op kruistocht om de financiële sector in het gareel te krijgen. Maandag presenteert de Groninger liefst twaalf voorstellen om te beletten dat durfinvesteerders onze oer-Hollandse bedrijven leegzuigen en berooid achterlaten.

Quote

Wij moeten geen Angelsaksi­sche toestanden willen. In Nederland gaan we normaal met elkaar om

Henk Nijboer, financieel specialist PvdA
Volledig scherm
Egeria kende zichzelf als een eigenaar van NRC Handelsblad een superdividend van €12,5 miljoen toe © ANP
Volledig scherm
Private equityfonds KKR verkocht het vastgoed van HEMA voor €1,5 miljard. © ANP XTRA

Het PvdA-Kamerlid, dat de belangrijke post van financieel-woordvoerder bij zijn partij bekleedt, wil in de wet regelen dat zogeheten 'sprinkhanen' overgenomen bedrijven niet langer leegtrekken. Dat doen ze door de bezittingen te verkopen, ze met schulden op te zadelen of het eigen vermogen op te slokken. De fiscus, werknemers en schuldeisers blijven meestal berooid achter als zo'n uitgekleed bedrijf failliet gaat.

Het pleidooi van Nijboer komt op een goed moment, omdat de laatste jaren veel oer-Hollandse ondernemingen bijna of helemaal zijn omgevallen door de praktijken van private equity-eigenaren. Veel partijen in de Tweede Kamer zijn die uitholling van ons bedrijfsleven zat.

Nijboer, die sinds zijn entree op het Binnenhof in 2012 bonussen, belastingontwijking en allerlei andere excessen in de financiële wereld op de korrel neemt, noemt meerdere voorbeelden waar het flink mis ging: ,,Ik verzet me hevig tegen excessen veroorzaakt door 'sprinkhanen', zoals we hebben gezien bij V&D, HEMA, afvalverwerker Van Gansewinkel en kinderopvangorganisatie Estro." 

 Waarom trekt u zo fel ten strijde tegen de financiële sector?
,,Het beest van de financiële sector moet getemd. Ik ben een groot voorstander van een goed investeringsklimaat, maar wij moeten geen Angelsaksische toestanden willen. In Nederland moeten we normaal met elkaar willen omgaan, met normale beloningen. Het kan niet zo zijn dat bedrijven hier worden leeggezogen ten koste van de samenleving."  

Wat valt er tegen deze 'sprinkhanen' te doen?
,,We hebben 12 voorstellen uitgewerkt om de uitwassen van private equity tegen te gaan. Die variëren van fiscale maatregelen tot meer openheid over de financiën. Ook moet de positie van de ondernemingsraad moet bij overnames worden versterkt. Zo kan het personeel volledig zicht krijgen op de financiering van de transactie en haar adviesfunctie prima vervullen."  

Pensioenfondsen beleggen ook graag in investeringsmaatschappijen. Is dat wel oké?
,,Het geld waarmee pensioenfondsen investeren in durfkapitalisten is betaald door Nederlandse werknemers. Die fondsen hebben dus een grote verantwoordelijkheid tegenover de samenleving om zich te verantwoorden en zuiver te werken."  

U loopt graag hard. Is uw financiële marathon nu voorbij?
,,Er valt nog een wereld te winnen. Neem de banken die nu eenzijdig de rente voor MKB-bedrijven verhogen. En de woekerpolisaffaire is óók nog niet opgelost, banken moeten verder veel hogere buffers krijgen. Daarnaast wil ik de belastingadviseurs bij de les houden, zodat de Belastingdienst niet meer wordt omzeild via slimmigheidjes."  

En gaan we in Nederland dan eindelijk foute bestuurders in het gevang gooien?
,,Als we dieven oppakken, moeten we ook witteboordencriminelen harder durven aanpakken. Is het bij Imtech bijvoorbeeld wel goed gegaan, of valt de (oud)directie grove fouten te verwijten? Zulke praktijken zijn  vaak onzichtbaar en dat wil ik veranderen. Ik denk dat de regels flink aangescherpt kunnen worden."

Volledig scherm
Opkoopfondsen KKR en CVC zadelden afvalverwerker Van Gansewinkel in 2007 op met een schuld van €1,8 miljard. © EPA
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement