Volledig scherm
Jacques Monasch. © ANP

PvdA-Kamerlid Monasch: Samsom niet als lijsttrekker

UpdatePvda-partijleider Diederik Samsom is niet de man die de partij uit het moeras kan trekken. Het land en de PvdA hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Dat zegt Jacques Monasch, Tweede Kamerlid en oud-campagnestrateeg van de partij. ,,Elk PvdA-lid kan zich gewoon uitspreken over het lijsttrekkerschap'', reageert Samsom.

Volledig scherm
Partijleider Diederik Samsom is niet de man die de PvdA uit het moeras kan trekken, vindt Monasch. © ANP

Monasch gooit met zijn uitspraken de knuppel in het hoenderhok. Alleen Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan kunnen de PvdA nog redden. Ze zouden 'een geschenk zijn voor de partij', vindt Monasch. De huidige partijtop vindt hij niet geschikt.

Monasch ziet tot zijn leedwezen dat 'de Haagse Vier' (Samsom, Dijsselbloem, Spekman en Asscher) de rijen hebben gesloten en hij maakt zich 'grote zorgen' over de toekomst. Het Tweede Kamerlid uit zijn kritiek op de partijlijn op de dag van het landelijke partijcongres in Amersfoort.

De partij viert er haar 70-jarig bestaan, maar staat er in de peilingen met 12 zetels slechter voor dan ooit. Dat komt volgens Monasch omdat de PvdA niet meer de brede volkspartij voor de gewone man is. Hij stelt dat de meesten hun lidmaatschap 'zo kunnen inruilen voor Groen Links'. ,,We zijn te veel een bestuurderspartij geworden. Wij zijn een partij geworden voor de hoogopgeleide politiek correcte medemens.

Kwartetten

Quote

Aboutaleb durft te benoemen wat je wel en niet kunt tolereren

Jacques Monasch

Dat ging volgens Monasch al bij de formatie van het huidige kabinet mis. De PvdA verloor daarbij teveel kleur. ,,Dat was een soort kwartetten''. Volgens Monasch kan iemand zoals Aboutaleb wél het tij keren. ,,Aboutaleb durft te benoemen wat je wel en niet kunt tolereren. Daar heeft dit land behoefte aan.''

Hij roemt de toespraak van Aboutaleb na Charlie Hebdo ('Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op'). ,, Het politiek correcte deel hier in Den Haag kreeg het de strot niet uit, maar Aboutalebs woorden hadden een ongelooflijk zegenende werking.'' Hij vraagt zich wel af of Aboutaleb of Van der Laan hun burgemeesterschap van Rotterdam en Amsterdam zouden opgeven om lijsttrekker in Den Haag te worden. ,,Ik hoop dat ze zich als burgemeester niet te groot voelen om mee te doen.''

Reactie Samsom

Volledig scherm
Diederik Samsom © anp

,,Ieder PvdA-lid, ook fractieleden, kan zich gewoon uitspreken over de volgende lijsttrekker'', reageert Samsom op het interview van Monasch. ,,Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober.''

,,Maar als fervent voorstander van een echte lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn'', laat Samsom in een reactie aan het ANP weten. 

De verkiezingen staan gepland voor maart volgend jaar. Samsom heeft aangegeven dan opnieuw de partij te willen leiden. De PvdA staat er in de peilingen slecht voor en heeft bij de laatste verkiezingen verloren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement