Volledig scherm
Diederik Samsom. © ANP

PvdA-leider Samsom tien keer opgepakt

De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom is in totaal tien keer aangehouden. Dat gebeurde in zijn tijd als Greenpeace-activist. Samsom zei dat in een interview. De politicus is altijd open geweest over zijn actieverleden.

Naar eigen zeggen heeft hij geen strafblad. 'Je wordt na een actie niet veroordeeld, je krijgt meteen een boete. Dan koop je het af', aldus Samsom in de Volkskrant. Hij verwacht niet dat zijn verleden als milieuactivist voor een probleem gaat zorgen bij zijn huidige functie. Het commentaar van Geert Wilders dat 'Samsom en zijn hut geklutste milieufreaks', luidde, wuift hij laconiek weg.

Samsom reageert: 'Ik heb wel eens betere teksten van hem gehoord. Ik zit al tien jaar in de Kamer. Tot nu toe is er niks boven gekomen. Er is ook niks.' Spijt heeft hij ook niet van zijn acties bij de milieubeweging. Hij verliet de organisatie uiteindelijk omdat hij vond dat hij politiek gezien te weinig gedaan kreeg: 'Er gebeurde echt niks in de Tweede Kamer'.

Er volgt nog een nieuwe partijverkiezing voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Als Samsom dan ook de verkiezingen in mag gaan als partijleider, ziet hij in GroenLinks en SP de grootste bondgenoten. 'Ietsje verder weg' staat het CDA.