Volledig scherm
Een tippelzone. © ANP

PvdA onderzoekt verbod op hoerenlopen

De PvdA stelt een onderzoek in naar de invoering van een verbod op prostitueebezoek. Dat schrijft het AD vandaag. Kamerlid Myrthe Hilkens reist later deze week naar Zweden om het beleid daar in ogenschouw te nemen. Wie in Zweden een prostituee betaalt, loopt kans op een boete of gevangenisstraf.

PvdA-vicepremier Asscher liet zich in zijn periode als Amsterdams wethouder al eens waarderend uit over het strenge Zweedse beleid. Met minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) is hij bezig met het opstellen van een notitie over de maatregelen van het kabinet tegen misstanden in de seksbranche.

'Verkenner' Hilkens zegt het werkbezoek aan Zweden af te leggen met een 'open geest'. Ze noemt gedwongen prostitutie 'een van de belangrijkste misstanden van deze tijd'.

'Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht. Zo voel ik het, als ik bedenk dat 50 tot 80 procent van de vrouwen wordt gedwongen. Alleen is het niet de hoerenloper die haar dwingt, maar een mensenhandelaar of een pooier. Of ze wordt gedwongen vanwege een ernstige verslaving. Ik voel me verantwoordelijk voor die vrouwen.'

  1. Vredespaleis wil uniek pact tussen wereldreligies

    Vredespa­leis wil uniek pact tussen wereldreli­gies

    Het Vredespaleis in Den Haag werkt aan een historisch vriendschapsverdrag tussen de belangrijkste wereldreligies. Het is de bedoeling dat de religieuze wereldleiders als de paus, groot-moefti en dalai lama, in juni 2020 naar het Vredespaleis komen om de zogeheten 'declaration of friendship' te ondertekenen, kondigden The Carnegie Foundation en Elijah Interfaith Institute vandaag aan. Die organisaties werken aan het bevorderen van de wereldvrede.
  2. 'Controle op wapendoorvoer via luchtvracht Schiphol rammelt'

    'Controle op wapendoor­voer via lucht­vracht Schiphol rammelt'

    De controle op de doorvoer van luchtvracht op vliegveld Schiphol rammelt. Meerdere cargobedrijven en doorvoerbedrijven die de zendingen moeten regelen en controleren, doen dat niet goed. Daardoor kunnen onder meer ladingen met militaire goederen, onderdelen en andere strategische spullen via Schiphol worden doorgevoerd naar landen waartegen een wapenembargo geldt, zoals Rusland en Saudi-Arabië. Dat meldt de Groene Amsterdammer na eigen onderzoek.