Volledig scherm
© ANP

PvdA-politicus op matje na Wilders-tweets

PvdA-voorzitter Willem den Hertog uit Katwijk gaat diep door het stof, nadat hij zich op Twitter fel uitliet tegenover Geert Wilders. Hij wenste de PVV-leider een hartaanval toe. De landelijke PvdA roept de voorzitter van de partijafdeling in Katwijk op het matje.

Op de opmerking van Wilders dat 'als er een kogel van links komt, er PvdA op de zijkant staat', reageerde de Katwijker met: ,,We hopen allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid).''

De voorzitter vervolgde: ,,Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er "Van het dankbare Nederlandse volk" op te graveren.'' En hij vroeg zich hardop af hoeveel PVV'ers er nu 'PvdA' in kogels zouden zitten kerven.

Commotie
Inmiddels besefte de Katwijker dat er commotie is ontstaan door zijn tweets. ,,Die tweets had ik gezien de reacties niet moeten versturen'', luidt de verklaring van Den Hertog via Twitter.

De afdeling Katwijk distantieert zich van de uitspraak en komt later later donderdagmiddag bijeen in spoedberaad. PvdA-voorzitter Spekman noemt de tweets van Den Hertog afschuwelijk. ,,Ze zijn misplaatst en fout. Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud." Hij is met Den Hertog in gesprek gegaan.

Den Hertog was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Wilders noemt de tweets schokkend. ,,Misschien dat PvdA-voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde.''

Volgens Omroep West heeft Den Hartog naar aanleiding van zijn tweets een aantal bedreigingen ontvangen. Daar gaat hij niet verder op in en hij vertelt niet of hij aangifte gaat doen.