Volledig scherm
Ramón Smits Alvarez © Videostill

PvdA-raadslid pikte geld voor dagelijks leven

Het overleden Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez dat 64.000 euro uit de PvdA-kas roofde, gebruikte dat geld voor zijn levensonderhoud. Voor de buitenwacht hield hij 2 jaar lang de schijn op dat hij bij Achmea werkte. Maar sinds maart 2011 was hij daar niet meer in dienst.

Dat blijkt uit een samenvatting van het rapport dat Price Waterhouse Coopers opmaakte na de verdwijning van 64.000 euro uit de kas van de stichting PvdA Amersfoort Aktief. Het geld blijkt door Smits Alvarez te zijn ontvreemd tussen januari 2011 en oktober 2013. Hij verdween 10 oktober spoorloos en pleegde 10 dagen later zelfmoord in Spanje.

De ingehuurde accountant meldt verder, dat de partijleiding van de PvdA in Amersfoort in elk geval vanaf 2010 geen aandacht heeft besteed aan het beheer van spaargeld van (oud-)fractieleden en wethouders. De verplichte jaarlijkse kascontrole is niet uitgevoerd, er was geen accountantscontrole, er was geen aandacht en 'veel ging op basis van onderling vertrouwen.'

59.000 euro
Smits Alvarez werd op 5 juli 2010 bij gebrek aan bestuursleden aangesteld als secretaris en penningmeester van de stichting, die het fractiegeld en persoonlijke donaties van raadsleden en wethouders beheert. Het bestuur werd later aangevuld met de inmiddels afgetreden wethouder Rob van Muilekom en Wanda Dijkstra, die zich terugtrok als kandidaat voor de lijsttrekkersverkiezingen.

Zonder dat iemand het merkte, verduisterde Smits Alvarez bijna 59.000 euro door overboekingen naar zijn eigen bankrekening. De eerste overboeking werd gedaan op 26 januari 2011, ruim een maand voordat zijn tijdelijke werkcontract bij verzekeraar Achmea zou aflopen. Voor zijn omgeving heeft het raadslid altijd volgehouden dat hij was blijven werken voor Achmea, maar dit bedrijf stelt dat hij er al sinds maart 2011 niet meer in dienst was was.

Buitenland
Ongeveer 5000 euro gaf hij uit met pintransacties of nam hij op uit geldautomaten. Dit PvdA-geld werd vooral uitgegeven in supermarkten aan levensmiddelen. Ook werd er tweemaal geld afgeschreven vanuit het buitenland.

Smits Alvarez kwam gedurende de fraude meerdere keren in het nauw, omdat betrokkenen inzage wilden in de financiën van de stichting. Hij heeft verschillende keren dwarsgelegen toen werd voorgesteld om de door hem beheerde gelden van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief te gaan controleren.

In september 2012 zou door de PvdA een kascontrolecommissie worden ingesteld om de uitgaven van de stichting te controleren. Smits Alvarez hield de boot af door hierover geen concrete afspraken te maken. Bovendien viel kort daarna het college, waardoor de kwestie op zijn beloop werd gelaten.

Wanda Dijkstra deed daarnaast verschillende pogingen om een vergadering van het bestuurlijke drietal bijeen te roepen. Ook deze voorstellen werden volgens het rapport van PWC afgehouden door Smits Alvarez.

Als gevolg van het falende toezicht namen niet alleen Rob van Muilekom en Wanda Dijkstra hun verantwoordelijkheid door zich terug te trekken, maar ook afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum en fractievoorzitter Edwin Hinloopen.