Volledig scherm
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. © anp

PvdA verliest 6 zetels in peiling

UpdateDe PvdA is de grote verliezer deze week in de peilingen van Maurice de Hond voor de zetelverdeling van de Tweede Kamer. De partij verliest ten opzichte van een week eerder 6 zetels en zou nu uitkomen op 19 zetels.

De Hond peilde deze week een aantal keren. Te zien is dat de sociaaldemocraten op verlies kwamen nadat de partij van fractievoorzitter Diederik Samsom uiteindelijk niet meedeed met het begrotingsakkoord.

Van de 5 partijen die wel meedoen met het begrotingsakkoord verliest alleen de VVD: 2 zetels. Van deze zogenoemde 'Kunduz-coalitie' heeft GroenLinks het meeste profijt met een winst van 3 zetels. CDA wint 1 zetel, D66 2 zetels en ChristenUnie 1 zetel. Deze gelegenheidscoalitie van 5 partijen zou nu een krappe meerderheid in de Kamer hebben van 76 zetels, terwijl dat een week geleden nog maar 71 was.

De PVV gaat in de peiling 1 zetel achteruit en eindigt op 17 zetels. De SP wint 2 zetels en komt uit op 31. De VVD en SP hebben nu 'virtueel' elk de meeste zetels in de Kamer. Vorige week was de VVD nog de grootste met 33 zetels.

Volgens De Hond blijkt dat 51 procent van de kiezers positief is over het akkoord, 29 procent ziet het niet zitten. 44 procent vindt het prima dat het Catshuisberaad mislukte. De Hond zegt dat uit zijn peilingen blijkt dat bij een meerderheid het vertrouwen in de politiek is gestegen.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 3. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”