Volledig scherm

PvdA-voorzitter Katwijk weg na doodswens aan Wilders

UpdateVoorzitter Willem den Hertog van de PvdA in Katwijk heeft donderdag zijn functie neergelegd. Hij kwam onder vuur nadat  hij op Twitter wenste dat PVV-leider Geert Wilders zou overlijden. De PvdA nam ,,met afschuw kennis van de uitlatingen'' en zegde het vertrouwen op in Den Hertog.

De lokale PvdA-partijafdeling hield donderdagmiddag spoedberaad. ,,Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden'', aldus het bestuur in een verklaring.

Den Hartog - in het dagelijks leven advocaat - verstuurde zijn tweets op persoonlijke titel en niet als voorzitter. Later meldde hij via hetzelfde medium dat hij de tweets, gezien de reactie, niet had moeten versturen.

,,Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk en hebben daarom geen andere keuze dan het vertrouwen op te zeggen'',  aldus fractievoorzitter Nelly Smits en raadslid Matthijs van Tuijl.

Op de opmerking van Wilders dat 'als er een kogel van links komt, er PvdA op de zijkant staat', reageerde de Katwijker met: ,,We hopen allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid).''

De voorzitter vervolgde: ,,Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er "Van het dankbare Nederlandse volk" op te graveren.'' En hij vroeg zich hardop af hoeveel PVV'ers er nu 'PvdA' in kogels zouden zitten kerven.

Schokkend
PvdA-voorzitter Spekman noemde de tweets van Den Hertog afschuwelijk. ,,Ze zijn misplaatst en fout. Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud." Wilders noemde de tweets van Den Hertog ,,schokkend''. ,,Misschien dat PvdA-voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde.''

De landelijke PvdA laat weten dat Spekman per telefoon met de opgestapte Katwijkse politicus heeft gesproken en dat ze op een later tijdstip opnieuw zullen spreken. Waarom en wanneer dat gesprek plaatsvindt, kon een woordvoerder donderdagavond niet zeggen.