Volledig scherm
Moordverdachte Bart van U. © Politie

PvdA wil weten hoeveel 'tijdbommen' er rondlopen

De PvdA en de SGP willen precies weten hoeveel mensen er vrij rondlopen terwijl ze zijn veroordeeld en een psychiatrische behandeling nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de betrokkene hoger beroep heeft ingesteld.

Volledig scherm
Pvda-Kamerlid Jeroen Recourt. © ANP

Dit was ook het geval bij de 38-jarige Bart van U. die nu wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst. PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt is bang dat er nog veel meer ,,tikkende tijdbommen'' rondlopen.

Sancties die de rechter oplegt in een strafzaak, kunnen worden opgeschort als er hoger beroep wordt ingesteld. Maar dat mag alleen bij lichte delicten, stelt Recourt. Hij vermoedt dat dit vaak ook bij zwaardere zaken het geval is.

De PvdA'er wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten hoe vaak precies en hoe het gevaar kan worden beperkt. Hij heeft daarover samen met de SGP vragen gesteld.

Veiligheid mensen voorop
Recourt vindt dat bij besluiten die de overheid neemt over mogelijk gevaarlijke verdachten altijd de veiligheid van mensen voorop moet staan. In zijn ogen moet dan ook niet alleen met een strafrechtelijke bril naar deze gevallen worden gekeken, maar ook actief naar civielrechtelijke oplossingen worden gezocht.

,,De burgemeester kan gevraagd worden een besluit te nemen over gedwongen opname. Maar dat gebeurt lang niet altijd, hoor ik steeds vaker van mensen uit de juridische sector'', zegt Recourt, een voormalig rechter.

Wapenbezit
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wilde Van U. enkele jaren geleden in een strafzaak wegens verboden wapenbezit laten behandelen. Van U. had waandenkbeelden en angsten voor een islamitische terreuraanslag.

Ook het gerechtshof achtte in 2012 een persoonlijkheidsonderzoek noodzakelijk. Maar doordat hij iedere medewerking weigerde en door een hoger beroep en het instellen van cassatie wist Van U. aan behandeling te ontkomen.