Volledig scherm
Verkiezingsposters voor de verkiezingen van 12 september. © ANP

PvdA wint in peiling, SP zakt een zetel

Verkiezingen'12In de nieuwe peiling van Maurice de Hond wint de PvdA twee zetels en komt daarmee op 18 zetels. Dat maakte de opiniepeiler zondag bekend. Ook GroenLinks pakt een zetel winst en stijgt naar een totaal van 5 zetels.

Koploper SP verliest in deze peiling juist een zetel en komt op 35 zetels terecht. Toch is dat nog altijd meer dan de VVD, die stabiel op 32 Kamerleden blijft staan. D66 en de SGP verliezen beide een zetel en komen op respectievelijk 14 en 2 zetels uit.

De PVV (18), het CDA (14), de ChristenUnie (7) en 50Plus (2), de Partij voor de Dieren (2) en de PiratenPartij (1) zien hun zetelaantal niet veranderen.

Uit de peiling blijkt verder dat de PvdA de zetelwinst vooral te danken heeft aan het sterke optreden van lijsttrekker Diederik Samsom tijdens het NOS-debat van woensdagavond. Zelfs de kiezers die op D66 en GroenLinks zouden stemmen, vonden hem beter presteren dan Jolande Sap en Alexander Pechtold.

Ook laat de peiling zien dat de SP het vooral moet hebben van laagopgeleide kiezers. Zo stemde in 2010 slecht 13 procent van de mensen met maximaal een mavo-opleiding op de SP, nu is dat 34 procent. De PvdA verliest juist onder deze groep.

Volledig scherm

De representatieve onlinesteekproef werd vrijdag en zaterdag gehouden onder ruim 4500 Nederlanders van 18 jaar en ouder via Peil.nl.