Volledig scherm
© anp

PvdA zet twee Turkse Kamerleden uit fractie

UpdateTwee PvdA-Kamerleden van Turkse afkomst zijn vanavond uit de Tweede Kamerfractie van die partij gezet. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom zojuist gezegd na een extra en urenlang fractieberaad, waarbij Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ook aanwezig waren.

Volledig scherm
Selcuk Öztürk. © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Tunahan Kuzu. © anp
Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom. © anp

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer was vanavond bijeen om te praten over de openlijke kritiek die de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). De twee vinden dat vicepremier Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Met hun gedrag haalden de twee zich deze week de woede van hun fractie op de hals.

'Uitsluitingspolitiek'
Hun collega Ahmed Marcouch nam gisteren tijdens een Kamerdebat met Asscher al scherp afstand van de 'vreselijke' uitlatingen van het tweetal in het AD. In die krant beschuldigen ze de minister van 'uitsluitingspolitiek'. De minister, die liet doorschemeren ook niet blij te zijn met de uitspraken, maakte eerder duidelijk dat hij twijfelt aan de rol van Turkse organisaties in het integratieproces. Hij wil ze de komende jaren nauwgezet volgen. Volgens Kuzu en Öztürk is dat nergens voor nodig. De organisaties houden zich volgens hen gewoon aan de wet. Ze hebben dat de minister in een gesprek laten weten.

Samsom
Nadat Samsom met het duo had gesproken, zei hij vanmiddag dat er niet zoveel aan de hand is en dat de uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

Later op de dag sprak de PvdA-leider opnieuw met het tweetal alsook met andere leden van het fractiebestuur en partijvoorzitter Hans Spekman. Het gesprek werd daarna voortgezet in de fractie in een ingelast beraad.

Wegen scheiden
Daarin heeft de hele fractie een klemmend beroep op het tweetal gedaan om de fractielijn op het gebied van integratie te steunen en vertrouwen uit te spreken in vicepremier Asscher. Volgens Samsom konden ze dat niet. 'En daarmee scheiden onze wegen', zei hij.

PvdA-Kamerlid Ed Groot noemde het fractieberaad 'heftig' en de uitkomst ervan 'onvermijdelijk'.

'Monddood maken'
In een reactie zeggen Kuzu en Öztürk dat de PvdA-partijtop hen 'monddood' wil maken. 'Het is een dieptepunt in de Nederlandse sociaaldemocratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren', aldus het tweetal tegen journalisten. Veel mensen in het land voelen zich volgens hen over integratie niet vertegenwoordigd door de PvdA. Het debat over integratie is 'verhard, verruwd en verrechtst.' Ze probeerden naar eigen zeggen juist verbinding te leggen tussen autochtonen en allochtonen.

Het lijkt erop dat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer willen blijven, hoewel ze dat nog niet expliciet zeiden. Kuzu zei dat hij het debat over integratie 'tot op de laatste snik' wil blijven voeren.

Nederlands
Beide Kamerleden storen zich zeer aan het feit dat ze worden afgeschilderd als Turkse Kamerleden. Die term wordt veel te vaak gebruikt, aldus een emotionele Öztürk. Kuzu wees erop dat hij hier bijna zijn hele leven woont en dat dit het land is 'waar ik van hou'. Echte Turkse Kamerleden zitten in het parlement in Ankara, voegden ze eraan toe. Öztürk: 'Ik ben Kamerlid voor alle Nederlanders.'

Als Kuzu en Öztürk hun zetel houden, heeft het kabinet van VVD en PvdA nog net een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitie telt dan 77 van de 150 zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 haalde Kuzu 23.067 stemmen en Öztürk 9.831.

Rommelen
Vorig jaar rommelde het ook al in de PvdA-fractie. Toen stapten in korte tijd twee Kamerleden, Désirée Bonis en Myrthe Hilkens, uit de fractie. Ook kwamen er berichten over een kadaverdiscipline in de fractie, maar Samsom herkende zich niet in dat beeld.