Volledig scherm
© anp

'PVV-aanhang houdt vertrouwen in Wilders'

Ook al staan PVV-kiezers niet allemaal achter de uitspraken die Geert Wilders woensdag deed over Marokkanen in Nederland, 85 procent heeft nog steeds vertrouwen in hun partijleider. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag.

Het tv-programma vroeg ruim 1200 mensen die bij de landelijke verkiezingen in 2012 op de PVV hebben gestemd naar hun mening. De peiling werd gehouden nadat diverse partijleden vrijdagavond hadden aangegeven dat ze de PVV verlaten.

Wilders zei woensdagavond tijdens een Haagse uitslagenavond dat hij 'ging regelen' dat er minder Marokkanen in Den Haag in het land zouden zijn. Dat leidde tot veel kritiek. Van de PVV-stemmers die meededen aan de peiling vindt 72 procent dat die uitspraken kunnen, 26 procent vindt dat Wilders daarmee te ver is gegaan.

Van de kiezers die 2 jaar geleden niet op de PVV stemden en dat nu wel zouden doen bij landelijke verkiezingen, is de actie van Wilders minder goed gevallen. 36 procent vindt dat de uitlatingen van Wilders niet door de beugel kunnen. Een kwart (26 procent) van de potentiële kiezers geeft aan geen vertrouwen meer te hebben in Wilders.