Volledig scherm
Wilders in september 2012 © anp

PVV Drenthe: 'Wilders te bruin voor Henk en Ingrid'

PVV-leider Geert Wilders laat zich geregeld negatief en neerbuigend uit over partijgenoten en naaste collega's. Dat blijkt uit interne e-mails van de voorman, die NRC Handelsblad in handen heeft en waaraan het dagblad afgelopen zaterdag een stuk wijdde. Andersom komt het ook, zij het veel minder, voor. De Drentse Statenfractie van de PVV liet de partijleiding vorig jaar weten Geert Wilders te bruin te vinden.

 
Nog een persoonlijke opmerking naar Geert: bij een volgende campagne is het beter om niet super-gebruind voor de camera's te verschijnen
Bert Vorenkamp

Zo meldt het Dagblad van het Noorden vandaag dat alle Statenfracties van de PVV vorig jaar het verzoek kregen een evaluerende reactie te sturen naar de partijleiding naar aanleiding van de gehouden verkiezingscampagne. De partij verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 2012 negen zetels.

PVV-medewerker Bert Vorenkamp mailde namens de Drentse statenfractie in september 2012 het volgende naar campagneleider Louis Bontes: 'Nog een persoonlijke opmerking naar Geert: bij een volgende campagne is het beter om niet super-gebruind voor de camera's te verschijnen (al gunnen we het Geert van harte! N.B.!). Henk en Ingrid hebben momenteel ook maar beperkte middelen voor vakanties. Naar ons idee toch beter een consistent beeld aan te houden m.b.t. de publieke verschijning van Geert.'

Verzoek
Tegenover Dagblad van het Noorden bevestigt de huidige voorzitter van de Drentse PVV-statenfractie dat de mail is gestuurd. 'Ons werd gevraagd een reactie te sturen en dat hebben we gedaan. Alle provincies hadden een dergelijk verzoek', zegt Uppelschoten over de mail die de mening verwoordde van de gehele fractie.

Vorenkamp werd afgelopen november geïnstalleerd als PVV-statenlid in Drenthe. Een maand eerder werd Louis Bontes door Wilders uit de PVV-fractie van de Tweede Kamer gezet. Hij ging door als eenmansfractie. Uppelschoten vermoedt dat Bontes het lek is richting NRC Handelsblad.

Wilders negatief in interne mails
Uit interne e-mails van Wilders bleek onder andere dat hij boos werd toen bleek dat twee PVV'ers met elkaar hadden besproken hoe de toenmalige fractiewoordvoerder ondersteund kon worden. 'Wie haalt het in zijn hoofd om met mijn voorlichtster te spreken over de inzet van mensen (-) zonder dat ik van iets weet? Laat dat de laatste keer zijn (-), zijn jullie gek geworden?', mailde de partijleider.