Volledig scherm
PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff tijdens een persconferentie in Brussel. © anp

PVV'er De Graaff krijgt boete wegens stemfraude

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff heeft een boete gekregen voor stemfraude. Hij stemde met de stemkaart van zijn Franse fractiegenoot Marine Le Pen (Front National), terwijl zij zelf niet aanwezig was. Stemmen voor een ander is in het Europees Parlement verboden.

Als boete moet De Graaff daarom vijf keer zijn dagvergoeding inleveren, wat neerkomt op 1530 euro. De stemfraude werd gepleegd tijdens de plenaire zitting in oktober in Straatsburg.

Hoffelijkheid
De Graaff heeft toegegeven met de kaart van Le Pen te hebben gestemd. Het was een 'fout' en 'hoffelijkheid' van zijn kant. Le Pen heeft gezegd dat zij niet heeft gevraagd te stemmen in haar plaats. Woensdag moest Le Pen op het matje komen bij de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Zij moest tekst en uitleg geven over wat er zich had voorgevallen. De Graaff was al door Schulz gehoord.

Ook de Fransman Nicolas Bay is betrokken bij de zaak. Hij zou voor Le Pen in haar afwezigheid hebben gestemd, maar hij ontkent, ondanks getuigenissen van andere Europarlementariërs die hem dat hebben zien doen. Hij zal een tweede keer bij Schulz moeten uitleggen wat er precies is gebeurd. Pas daarna volgt een besluit over eventuele sancties voor Bay en Le Pen. Ook zij riskeren een boete, maar het kan ook blijven bij een reprimande of een schorsing.

De PVV en Front National zitten samen in de fractie Europa van Naties en Vrijheid. Le Pen en De Graaff leiden de groep met 38 parlementariërs.