Volledig scherm
PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber © anp

PVV'er Faber: Ik ga niet aftreden

PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber is niet van plan de politiek te verlaten. De voorzitter ligt onder vuur wegens een met provinciegeld betaalde klus die zij aan het bedrijf van haar zoon gunde. Faber vindt dat ze juist heeft gehandeld. De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen de PVV'ster.

Dat heeft ze vanmorgen gezegd tijdens een vergadering van de fractievoorzitters van Provinciale Staten van Gelderland. In haar verklaring trok ze onder meer van leer tegen commissaris van de Koning Clemens Cornielje en de griffier van de provincie, die haar publiekelijk aan de schandpaal zouden hebben genageld. Daarna verliet de PVV-leidster, die kandidaat is voor de Eerste Kamerfractie van de partij, het gezelschap.

In Gelderland geldt een gedragscode die voorschrijft dat politici geen familieleden mogen bevoordelen. Desalniettemin vindt Faber dat zij 'formeel juridisch en in de geest van de regelgeving' geen regels heeft overtreden door haar zoon een website voor de PVV te laten maken. De voorzitter vulde het bedrag uit eigen zak aan, toen bekend werd dat het bedrijf van haar zoon met fractiegeld was betaald. 

Het aan haar zoon betaalde bedrag stortte ze terug in de partijkas. Ze vroeg ook advies aan hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga, die vaststelde dat ze zich aan de regels had gehouden. ,,Hij wordt nu weggezet als handlanger van de PVV. Het is een schande'', aldus Faber woensdag. Cornielje waarschuwde de Staten woensdag om 'de zaak niet groter of kleiner te maken dan hij is'. ,,Het zou Faber gesierd hebben als ze meteen had gezegd dat ze een fout had gemaakt. We maken allemaal fouten.''

Geen stappen
De Gelderse politiek onderneemt geen verdere stappen tegen Faber. Dat hebben de fractievoorzitters van Provinciale Staten vandaag besloten na een extra vergadering.

Er komt wel een commissie die gaat toezien op de besteding van fractiegelden en de anti-bevoordeelcode. In het verleden zijn daar vaker fouten mee gemaakt, onder andere door de PVV-fractie.