Volledig scherm
FOTO ANP

PVV'er: Ontsla elk jaar slechtste 5% leraren

Scholen moeten elk jaar de slechtste 5% van hun leraren ontslaan. Niet alleen de directie, maar ook leerlingen en leraren mogen daarover meepraten. PVV-Kamerlid Harm Beertema gaat met dit plan verder dan het kabinet, zo schrijft het AD.

'De slechte docenten zijn makkelijk te identificeren: iedereen kent ze,' zegt Beertema, die 34 jaar voor de klas stond op een mbo in Rotterdam-Zuid. 'Je moet ze vervolgens aanspreken op hun kwaliteit en als ze niet verbeteren, zou het mooi zijn als je ze kunt ontslaan.'
Beertema erkent dat zo'n maatregel nogal wat praktische haken en ogen kent. 'Zeker in een tijd van lerarenschaarste. Maar ook omdat er geen sector is die zulk onprofessioneel personeelsbeleid heeft. In de 34 jaar dat ik leraar was, heb ik 3 formele functioneringsgesprekken gehad.'

Weinig stond de laatste maanden zo hoog op de politieke agenda als de kwaliteit van het onderwijs. Vanavond spreekt het parlement over het hoger beroepsonderwijs, naar aanleiding van misstanden bij hogescholen die de afgelopen maanden aan het licht kwamen.

  1. Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter
    Live

    Verdachten drugsboot Moerdijk voor eerste keer voor de rechter

    Welke netwerken zaten er achter het grote drijvende drugslab dat op 10 mei in de haven van Moerdijk werd ontdekt? Justitie is bevreesd dat er connecties zijn tussen criminelen in ons land en een van de beruchte Mexicaanse drugskartels. Drie van de vier mannen die op het schip zijn aangehouden en donderdag voor de rechtbank in Breda moeten verschijnen, zijn Mexicanen van 23, 26 en 37 jaar oud. De vierde verdachte, de vermoedelijke schipper, is een 66-jarige inwoner van Breda. Verslaggever Johan van Uffelen tweet live mee vanuit de rechtbank.