Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders. © ANP

PVV gaat ook filibusteren in de Eerste Kamer

De PVV zet haar verzet tegen het permanente noodfonds voor de euro (ESM) voort in de Eerste Kamer. De fractie heeft volgende week bij de bespreking van het fonds in de Senaat ruim acht uur spreektijd aangevraagd. Een vergelijkbare actie ondernam de PVV eerder in de Tweede Kamer bij een debat over het eigen risico in de zorg, in de hoop zo de afronding van het debat te frustreren.

De PVV is fel tegen het permanente noodfonds voor de euro, omdat volgens de partij de Nederlandse belastingbetaler daar miljarden euro's aan kwijt is.

Het ESM moet op 1 juli in werking treden en daarna geleidelijk het eerder opgerichte tijdelijke noodfonds EFSF vervangen. De Eerste Kamer wil het wetsvoorstel daarom snel bespreken. De Tweede Kamer stemde al eerder voor het ESM. PVV-leider Wilders vertraagde het proces toen met succes door vaak een hoofdelijke stemming aan te vragen.

De voorzitter van de Eerste Kamer moet nog beslissen over de toekenning van de spreektijd.

Eerder vroeg de PVV ook urenlange spreektijden aan in de debatten over de verhoging van het eigen risico en de verhoging van de AOW-leeftijd. Die debatten vonden plaats in de Tweede Kamer.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.