Volledig scherm
Joram van Klaveren van de PVV heeft het rapport van het SCP al ingezien. © ANP

PVV: integratie is mislukt

Het kan de PVV niet snel genoeg worden gerealiseerd: minimumstraffen, denaturalisatie van criminelen met een dubbele nationaliteit, geen bijstand voor personen onder de 27 jaar, minder immigratie uit landen als Marokko door beperking gezinsmigratie.

Zo liep PVV-Kamerlid Joram van Klaveren donderdagavond al vooruit op de publicatie op 8 februari van het Jaarrapport integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat geeft een beeld van de positie van de grootste niet-westerse groepen in Nederland. Martijn van Dam van de PvdA twitterde meteen een debat te willen over gerichte aanpak van de problemen met Marokkaanse jongens, want die zijn het grootst (65 procent van de jongens tussen de 12 en 23 jaar zou weleens verdacht zijn geweest).

De PVV stelt dat het jaarrapport een 'schrikbarend' beeld geeft van de criminaliteitscijfers van niet-westerse allochtonen. De cijfers tonen aan dat Marokkanen en Antillianen ruim 5 keer vaker verdacht zijn van misdrijven dan autochtonen, zo las de PVV alvast.


'Behalve deze recentste criminaliteitscijfers zijn ook de hoge werkloosheid en de enorme bijstandsafhankelijkheid tekenend voor de mislukte integratie', stelt de partij vast. 'Niet-westerse allochtonen zijn bijna drie keer zo vaak werkloos in vergelijking met autochtonen, namelijk 12,6 procent tegen 4,5 procent.' Niet-westerse allochtonen zijn 6 keer meer vertegenwoordigd in de bijstand dan autochtonen, klaagt de partij.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.