Volledig scherm
Videostill uit het door de PVV Overijssel gedeelde filmpje. © Twitter PVV Overijssel

PVV Overijssel ‘ontvoert’ roetveegpiet en schminkt hem zwart

De PVV Overijssel heeft vanavond een bijzonder filmpje gedeeld op haar socialmediakanalen. De partij die voorstander is van Zwarte Piet toont een ingestudeerd filmpje, waarbij een roetveegpiet wordt ontvoerd, en zwartgeschminkt.

De roetveegpiet komt een kamer binnen waar op dat moment een PVV-vergadering wordt gehouden. De leden aan tafel accepteren de roetvegen niet en besluiten het hulpje van Sinterklaas daarop te ontvoeren. Nadat het hoofd van de piet van zwarte schmink is voorzien, wenst de partij iedereen een fijne Sinterklaas.

Het filmpje werd in korte tijd vaak gedeeld. De reacties zijn wisselend. ,,Grandioos!! Dit is en blijft ons Nederland met onze cultuur, geschiedenis, tradities én toekomst!”, reageert iemand. Anderen voelen zich ongemakkelijk bij het filmpje en spreken van plaatsvervangende schaamte.

Knipoog

PVV’er Joeri Pool, een van de hoofdrolspelers in het anderhalf minuut durende filmpje, geeft aan dat het duidelijk met een knipoog is bedoeld. ,,Je merkt dat de hele discussie veel teweegbrengt. We wilden het daarom met een knipoog aanpakken. Zo moet je het filmpje ook zien. Je ziet ook gelijk reacties van linkse lui die van een kidnap spreken, maar die mensen zien nergens de humor van in. We roepen absoluut niemand op om roetveegpieten zwart te schminken. Het is gewoon humor.”

PVV Overijssel on Twitter

In Overijssel is Zwarte Piet gewoon ZWART. Daar zorgt de PVV wel voor! Fijne Sinterklaas! #PVV #PSOV #ZwartePiet #vroemvroem https://t.co/ZUXuI0Wacx