Volledig scherm
Pia Dijkstra in de Tweede Kamer in 2011 © anp

PVV: Pia Dijkstra werkte mee aan genocide

De meeste mensen denken bij D66-Kamerlid Pia Dijkstra terug aan haar als neutraal gezicht van het NOS Journaal, zo niet de fractie van de PVV. Die verspreidde woensdag het bericht dat Dijkstra 'betrokken was bij genocide en mensenrechtenschendingen' in haar vorige leven als journalist.

Quote

Vele honderden stierven. Wie daaraan meewerkt, zoals mevrouw Dijkstra, heeft blijkbaar geen respect voor de regels van de democratie

Martin Bosma
Volledig scherm
Martin Bosma © anp

PVV'er Martin Bosma legde woensdag in een pittig persbericht uit hoe Dijkstra zich ooit zou hebben ingezet voor de radiozender Radio Freedom van de Zuid-Afrikaanse partij ANC. En dat gaat er bij hem niet in. Bosma schreef onlangs namelijk een lijvig boek over Zuid-Afrika en laat daarom nu niet na om op Dijkstra's 'betrokkenheid bij genocide' te wijzen. ,,Radio Freedom riep op tot aanslagen op democratisch gekozen lokale politici. Daarbij was alles geoorloofd: brandbommen, mijnen en handgranaten. Vele honderden stierven. Wie daaraan meewerkt, zoals mevrouw Dijkstra, heeft blijkbaar geen respect voor de regels van de democratie,'' aldus Bosma.

Bestuurslid
Over wat Dijkstra precies zou hebben gedaan voor de omroep is onduidelijk, maar volgens de PVV'er was ze 'jarenlang bestuurslid van de stichting Omroep voor Radio Freedom. Zelf wil Dijkstra geen toelichting geven.Bosma wil onder geen beding dat Dijkstra straks de voorzittershamer te pakken krijgt, zelfs niet als het gaat om een commissie die Binnenlandse Zaken behandelt. Bij D66 is het devies: niet reageren. Dijkstra hield gisteren de lippen stijf op elkaar.

D66 en de PVV zijn gezworen vijanden, maar zo persoonlijk als deze 'aanval' op Dijkstra verbaast zelfs het Binnenhof. Helemaal nieuw is die overigens niet. In zijn boek Minderheid in eigen land wees Bosma al op het vermeende verleden van Dijkstra, net als haar oud-collega Maartje van Weegen overigens. Dijkstra maakte 'propaganda voor terreur' schreef de PVV'er al.

Geen aanbeveling
Of PVV-leider Geert Wilders zich kan vinden in dit persbericht is maar zeer de vraag. Via NRC Handelsblad lekte vorig jaar al uit dat Geert Wilders het helemaal niet zo zag zitten met Bosma's boek over Zuid-Afrika en alle publiciteit die hij hiermee zou genereren. Of het speciale persbericht dat gericht is op Dijkstra zijn warme aanbeveling kreeg, is dus niet waarschijnlijk. Al ging het bericht keurig onder het PVV-logo de wereld in.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement