PVV splijt coalitie in Rotterdam

Het vertrouwen van D66 in coalitiegenoot Leefbaar Rotterdam heeft een ernstige deuk opgelopen. De samenwerking staat onder druk door de 'rabiate PVV-reflexen' van Joost Eerdmans en de zijnen.

Diverse bronnen op het stadhuis bevestigen dat D66 en Leefbaar met elkaar overhoop liggen. Directe aanleiding voor de hoogopgelopen irritatie is een foto die PVV-leider Geert Wilders begin deze maand via Twitter verstuurde. Te zien is hoe hij en Leefbaar-voorman Eerdmans gebroederlijk het glas heffen. 'Vanavond in het mooie Rotterdam bijgepraat met gewaardeerde oud-collega @Eerdmans,' aldus Wilders.

Geërgerd door 'deze vrijage op rechts' besloot D66-fractievoorzitter Salima Belhaj verhaal te halen bij Eerdmans en haar Leefbaar-collega Anton Molenaar. Het leidde achter de schermen tot ongekend felle woordenwisselingen. Besloten werd om het dispuut 'over het kerstreces heen te tillen'. Geen van de betrokkenen kan of wil op dit moment reageren. "Omdat elk woord hierover tot nog meer verwijdering kan leiden.''

Maat is vol
D66 ergert zich al maanden aan de 'harde en onverzoenlijke toon' die Leefbaar aanslaat in het debat over de komst en de opvang van vluchtelingen. De partij meent dat de maat nu vol is en voelt zich daarin gesteund door een groot deel van de sociaal-liberale achterban. "Frustratie mag nooit een vergoelijking zijn van racisme of xenofobie,'' beet Belhaj de Leefbaar-fractie vorige maand toe.

Wilders kondigde dit voorjaar aan met zijn PVV mee te zullen doen aan de eerstvolgende raadsverkiezingen (2018) in Rotterdam. Leefbaar ('een fletse middenpartij') kreeg aanvankelijk een veeg uit de pan, maar later sloot Wilders samenwerking niet uit. D66 vreest dat beide partijen nu reeds de handen ineen slaan.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement