Volledig scherm
PVV-statenlid Matthijs Jansen kan zich niet meer vinden in de koers van de PVV en partijleider Geert Wilders. © anp

PVV-statenlid Groningen stapt uit de partij

PVV-statenlid Matthijs Jansen stapt uit de partij en sluit zich aan bij de partij Voor Nederland (VNL). Jansen maakte vandaag bekend dat hij zich niet meer kan vinden in de partijkoers. 'De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald', aldus Jansen in een verklaring.

Eind vorig jaar stapte statenlid Marc van Kampen uit de PVV. Ook hij werd lid van de partij Voor Nederland (VNL). Kampen verklaarde vooral veel moeite te hebben met de toenadering van Wilders tot het ultrarechtse Front National. Een directe aanleiding voor het opstappen was er niet, zei het statenlid voor Gelderland.

Statenlid Jansen stelt als verklaring voor zijn vertrek dat er van de 'rechtseconomische agenda' van de PVV niet veel over is, terwijl hij daarvoor juist tekende bij de partij. Ook is Jansen ontevreden over 'de verharding van de standpunten omtrent de islam'.

Jansen zei niet eerder te zijn overgestapt omdat hij goed overweg kon met collega's en de partij graag van binnenuit wilde veranderen. Jansen is statenlid voor Groningen sinds maart 2011.