Volledig scherm
Geert Wilders in de Nieuwe Kerk tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander © afp

PVV wil opheldering over inhuldiging

De PVV in de Eerste Kamer gaat vragen stellen over de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Volkskrant meldde woensdag dat de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD), met een kunstgreep heeft voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou gaan uitmaken van de Commissie van In- en Uitgeleide, die de koning vergezelde in de Nieuwe Kerk.

De Senaatsvoorzitter heeft Marcel de Graaff, de PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, dinsdagavond nog over de kwestie bijgepraat. De laatste vindt het 'een merkwaardig verhaal tot nu toe'. Hij voegt eraan toe: 'Als dit waar is, staat de onpartijdigheid van de voorzitter op het spel. We willen precies weten hoe het zit.'

Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer heeft Fred de Graaf geen stokje voor de deelname van Wilders gestoken. De PVV-leider zou voor de Commissie van In- en Uitgeleide 'gewoon zijn uitgenodigd' als hij aan de beurt was gekomen.

Wilders wil dat De Graaf zijn voorzitterschap neerlegt als het verhaal klopt. Hij twitterde woensdag: 'Als de VVD-Senaatsvoorzitter de zaak echt heeft gemanipuleerd moet hij zijn biezen pakken en aftreden.'

De PVV-leider heeft geregeld scherpe kritiek geuit op het koningshuis. In de krant zegt Senaatsvoorzitter De Graaf: 'In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.' Hij zou het 'heel moeilijk' hebben gevonden als Wilders in de Commissie zou hebben gezeten. Maar hij ontkent dat hij hem eruit heeft gemanoeuvreerd, aldus de woordvoerder van de Eerste Kamer.