Frans Timmermans
Volledig scherm
Frans Timmermans © anp

PVV zat Timmermans bewust dwars bij Europese baan

UpdateDe PVV wilde koste wat het kost voorkomen dat Frans Timmermans Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa werd. In Nieuwsuur zei de PVV-vertegenwoordiger in de Raad van Europa, Eerste Kamerlid Peter van Dijk, dat hij bewust niet op de PvdA-politicus heeft gestemd.

Hij deed dat omdat Timmermans in het verleden felle kritiek had op de PVV. Eerder blokkeerde de partij al de benoeming van Timmermans tot gouverneur van Limburg.

'Als wij moeten kiezen tussen mensen en er zit iemand bij in wie wij weinig vertrouwen hebben is het logisch dat je die steun niet geeft', reageert Wilders voor de camera van Nieuwsuur.

In de uitzending laat PVV-Kamerlid Bontes artikelen van onder meer GeenStijl zien waaruit volgens hem blijkt hoe anti-PVV Timmermans zou zijn. 'Hij gaat oordelen over ons immigratiebeleid, daar hoeven we niet veel van te verwachten. Bovendien is het weer een lucratief baantje voor een PvdA'er.'

Xenofoob taalgebruik
De Let Nils Muiznieks werd nu gekozen. Maar die is evengoed zeer kritisch op de PVV: hij schreef als rapporteur voor de Raad van Europa dat de PVV zich bedient van racistisch en xenofoob taalgebruik. Volgens PVV-senator Peter van Dijk was dat niet de afweging. 'De afweging was niet te stemmen op de heer Timmermans.'

Van Dijk zei in Nieuwsuur niet op de hoogte te zijn van de standpunten van de Let. Hij noemde ze 'niet relevant', en zei niet bekend te willen maken op wie hij wèl heeft gestemd.

Op de vraag van Nieuwsuur dat door toedoen van de PVV Timmermans niet is doorgegaan naar de tweede ronde van de verkiezing tot Commissaris voor de Mensenrechten, antwoordde Van Dijk: 'We zijn er tevreden over, dat klopt.'


  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”