De inmiddels jaar 7-jarige Emma uit Hank heeft Q-koorts. Vorig jaar vertelde ze samen met haar moeder over haar ziekte.
Volledig scherm
De inmiddels jaar 7-jarige Emma uit Hank heeft Q-koorts. Vorig jaar vertelde ze samen met haar moeder over haar ziekte. © Angela van der Pluijm

Q-koorts: klachten worden alleen maar erger

Q-koortspatiënten houden ondanks intensieve behandeling en begeleiding jaren na de besmetting klachten die bovendien zelfs kunnen verergeren. Een analyse van de gegevens van in totaal 2.600 Q-koortspatiënten door het Radboudumc heeft dat uitgewezen. Het is voor het eerst dat de langetermijneffecten van de epidemie zijn onderzocht.

Vooral patiënten met chronische Q-koorts ervaren met de jaren een toename in klachten, aldus epidemioloog Ellen van Jaarsveld. ,,Hun vermoeidheid neemt toe en hun levenskwaliteit verslechtert'', zegt de onderzoekster die concludeert dat chronische Q-koorts een progressieve ziekte is.

Patiënten met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) hoeven evenmin te hopen op een afname van de klachten. ,,Ze verslechteren niet maar verbeteren ook niet", aldus Van Jaarsveld.

Begeleid

Meest ontnuchterend is de conclusie dat de meeste van deze Q-koortspatiënten intensief zijn behandeld en begeleid. ,,We kunnen niet zeggen dat behandelen geen effect heeft, maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er waarschijnlijk niet beter uitgezien.''

Van Jaarsveld benadrukt dat het gaat om resultaten voor de hele groep en dat individuele patiënten een grilliger klachtenverloop kunnen ervaren en wel beter kunnen worden. Voor de medisch onderzoeker zijn de resultaten het bewijs dat Q-koorts hoog op de agenda moet blijven. ,,Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat.''

Onderzoek

Het onderzoek van het Radboudumc is betaald uit een bijdrage van de rijksoverheid voor onderzoek naar de relatief onbekende ziekte. Door de verzameling van alle gegevens is de grootste databank met informatie Q-koortspatiënten ter wereld ontstaan. De resultaten van het onderzoek worden vandaag in Eindhoven gepresenteerd op de eindconferentie van Q-support, de stichting voor ondersteuning van patiënten.

Quote

Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat

Ellen van Jaarsveld

Directeur Annemieke de Groot van Q-support is onder de indruk en zegt dat het onderzoek bevestigt wat ze dagelijks in de praktijk merkt. ,,Gaandeweg begrijpen we dat de impact zó groot is, meer dan we ooit hebben kunnen vermoeden. Het zijn harde feiten maar Q-koorts gaat niet over.''

De Q-koortsepidemie brak in 2006 uit en maakte vele duizenden slachtoffers, waaronder enkele tientallen dodelijke, vooral in Noord-Brabant.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”