Volledig scherm
Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke bij de presentatie van de Quote 500-lijst, in oktober vorig jaar. © ANP

'Quote-bende brak in als rijken thuis waren'

De Quote-500-bende bereidde zijn diefstallen bij rijke personen grondig voor. Ze deden voorverkenningen, zochten informatie op internet en sloegen ongezien toe als de bewoners thuis waren. Want juist dan waren de beveiligingssystemen van de kapitale villa's uitgeschakeld.

Dat beeld schetste de officier van justitie donderdag bij de rechtbank in Den Haag over de bende. 'Het is voor ons ambtenaren niet voor te stellen, maar de huizen zijn zo groot, dat ze hun gang konden gaan zonder dat de bewoners het doorhadden.'' Eenmaal thuis werd de buit direct verdeeld. Op internet werd de goudprijs gecheckt.

In totaal gaat het om acht verdachten, vooral uit Den Haag, die zijn aangehouden in het onderzoek Batman.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.