Publiek neemt een kijkje in een politiecel in Haarlem.
Volledig scherm
Publiek neemt een kijkje in een politiecel in Haarlem. © ANP

Raad van Europa: Nederlandse politiecellen deugen niet

Politiecellen in Nederland zijn niet gebouwd volgens Europese richtlijnen. Alle cellen moeten daglicht toelaten. Dat staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie van de Raad van Europa. De inspectie trof in Apeldoorn in een nieuw complex 40 cellen zonder daglicht aan.

Volgens de Europse richtlijnen moeten arrestanten door een raam kunnen zien of het dag of nacht is. Het rapport van het inspectieteam beveelt Nederland daarom aan de nieuwe cellen te verbouwen. Ook krijgt de Nederlandse overheid het advies om andere politiecellen te onderzoeken op de aanwezigheid van daglicht.

Het inspectieteam is vrij positief over de omstandigheden voor de gevangenen in Nederland. Veel gedetineerden zitten in een eenpersoonscel en mogen werken en sporten. Toch zijn er ook minpunten en vragen in het rapport, dat standaard wordt opgesteld over de 47 landen van de Raad van Europa.

Opheldering
De inspecteurs willen opheldering over het grote aantal vrouwelijke gevangenen, inmiddels het hoogste percentage in Europa. Terwijl het totaal aantal gevangenen is gedaald van 20.000 naar 15.000 tussen 2004 en 2010, is het aantal opgesloten vrouwen de laatste tien jaar verdubbeld naar 8,7 procent.

Het rapport wijst verder op de vele klachten van gevangenen over diepvriesmaaltijden. Zij blijken de meeste maaltijden weg te gooien.

Nederland zou bovendien levenslang gestraften niet systematisch apart moeten zetten van andere gevangenen, vindt het team. Op dit moment is er een proef gaande in Nederland waarbij dat wel gebeurt.

Kinderen
Kritiek is er ook op de behandeling van opgepakte immigranten. Standaard handboeien omdoen bij het verlaten van detentiecentra is overdreven, vindt het team. Verder moet het detentiecentrum voor vreemdelingen bij Rotterdam The Hague Airport vermijden om gezinnen met kinderen vast te zetten. Het zou helemaal geen kinderen in cellen moeten opsluiten.

In een eerste reactie op het rapport meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat de politiecellen in Apeldoorn volgens de richtlijnen zijn gemaakt en dat arrestanten heel goed kunnen zien of het dag of nacht is. Bovendien verblijven opgepakte personen niet langer dan 48 uur in zo'n cel.

Vanaf eind dit jaar zullen bepaalde levenslang gestraften samen met langgestraften op afdelingen worden geplaatst, zegt een woordvoerder van het ministerie. De voeding die gevangenen krijgen is volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum samengesteld.

Kinderen verblijven volgens Veiligheid en Justitie niet langer dan 14 dagen in vreemdelingendetentie en meestal komt het erop neer dat ze er een week zitten. 'Alleen tijdens de voorbereiding op concreet gepland vertrek uit Nederland.'