Volledig scherm
Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. © ANP

Raadselachtige spetters op graf Willem van Oranje

Mysterieuze druppels bedreigen het bekendste grafmonument van Nederland. Een onbekende witte substantie tast het marmer van het eeuwenoude praalgraf van Willem van Oranje (1533-1584) in de Nieuwe Kerk in Delft aan.

Volledig scherm
De raadselachtige spetters © Frank Jansen

De Rijksgebouwendienst, die het monument beheert, zit met de handen in het haar. 'We dachten aanvankelijk dat het ging om ontlasting van vleermuizen, maar er blijken daar geen vleermuizen te zitten. We hebben geen idee wat het dan wel is,' zegt woordvoerder Hanneke Vuuregge tegen het AD.

Druppels
De druppels worden sinds enkele weken opgevangen op een glasplaat. 'In samenspraak met TNO gaan we de precieze samenstelling van de substantie onderzoeken. Pas als we die resultaten hebben, weten we hoe we het marmer schoon moeten maken.'

Restauratie
Het is niet de eerste keer dat het praalgraf, waaraan jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers zich vergapen, is beschadigd. Tussen 1996 en 2001 is het monument grondig gerestaureerd, omdat het marmer dreigde te vergruizen door toedoen van zoutkristallen. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de vlekken waren ontstaan door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Uit monsters bleek echter dat het zout afkomstig was uit de mortel en de baksteen van het monument zelf.

Meesterwerk
Het praalgraf, dat in de 17de eeuw werd gebouwd door de in die tijd internationaal vermaarde architect Hendrik de Keyser, ging de geschiedenis in als 'een ongeëvenaard meesterwerk'. Bovenop de grafzerk ligt een standbeeld van de prins. Met aan zijn voeten een beeld van het hondje dat ooit zijn leven zou hebben gered door hem wakker te blaffen toen Spanjaarden hem trachtten te vermoorden.

Kelder
Onder het monument is een kelder uitgegraven waarin zijn lichaam is bijgezet. Sindsdien vinden alle leden van het Koninklijk Huis hier hun laatste rustplaats. Prins Bernard was op 11 december 2004 de laatste die er is bijgezet.