Raadslid Haarlemmermeer strijkt Benetton-buit op
Modebedrijf Benetton blijkt voor 1,2 miljoen euro opgelicht. Een van de sporen leidt naar het Nederlandse gemeenteraadslid Anneke van der Veer uit Haarlemmermeer. Wat doet 118.500 euro van de buit op haar rekening?
Benetton is slachtoffer van een professionele bende die tientallen keren heeft toegeslagen in Europa. Door facturen te vervalsen, wist de bende tonnen tot miljoenen euro’s per keer buit te maken.
Het modebedrijf dácht de jaarhuur voor zijn kantoor in Parijs over te maken. In werkelijkheid kwam het huurbedrag van 1,2 miljoen euro in handen van fraudeurs, die gebruikmaakten van het bedrijfje EBLP uit Vught.
Meesteroplichter
Het inmiddels failliete EBLP sluisde de 1,2 miljoen euro razendsnel door naar derden. Curator Egbert van Ewijk, die het faillissement van EBLP afwikkelt, ontdekte dat ruim een miljoen euro is overgemaakt naar China en definitief lijkt te zijn verdwenen. Maar een bedrag van 118.500 euro bleef dichter bij huis: het blijkt overgeboekt op de rekening van gemeenteraadslid Anneke van der Veer uit Nieuw- Vennep.
Van der Veer, een zeer goede bekende van meesteroplichter Ari Olivier, geeft toe dat EBLP meer dan een ton naar haar overmaakte, maar van fraude wil ze niets weten. Volgens de onderneemster heeft EBLP een 'gewone' effectenportefeuille bij haar BV gekocht van 118.500 euro en daarmee is voor haar de kous af. ,,Hoe EBLP aan dat geld komt, is niet mijn zaak'', zegt Van der Veer met enige nadruk. ,,Het leek een keurige transactie.”
Het leek een keurige transactie
Tweede kans
Van der Veer heeft sinds 2014 zakelijke banden met plaatsgenoot Ari Olivier. Ze kende diens reputatie als meesteroplichter, maar ‘iedereen verdient een tweede kans’, vond ze toen. Inmiddels heeft ze spijt als haren op haar hoofd.
Curator Van Ewijk heeft twijfels bij Van der Veers verhaal. Hij wil de onderliggende stukken van de effectenportefeuille onderzoeken, maar meldt: ,,Tot op heden zijn de stukken, ondanks toezeggingen en rappels, niet toegezonden. Mevrouw heeft bankafschriften beloofd te laten zien. Zo moeilijk is het niet om die op te vragen.”
Het is niet de eerste fraudezaak waarmee de Haarlemmermeerse politica in verband wordt gebracht. Eerder onthulde deze krant dat een fraudebedrag van ruim 70.000 euro, afgetroggeld van een Frans bedrijf, op haar bedrijfsrekening was gestort. Ook in die zaak zegt Van der Veer niet te hebben geweten dat het om misdaadgeld ging.
Of Benetton de ontfutselde 118.500 euro ooit zal terugzien, valt te betwijfelen. Van der Veer heeft curator Van Ewijk verteld dat 'derden met een bankpas in diverse tranches de gelden hebben opgenomen'. De politica wil desgevraagd niet zeggen of zij doelt op haar voormalige zakenpartner Ari Olivier.
Onschuld
Mijn rol was om bedrijfjes te zoeken waarin zakenmensen konden investeren
Ook Olivier wast zijn handen in onschuld. Desgevraagd zegt hij: ,,Ik heb dat geld niet opgenomen." De inmiddels 77-jarige meesteroplichter ontkent met de Benetton-fraude van doen te hebben. ,,Mijn rol was om bedrijfjes te zoeken waarin zakenmensen konden investeren. Daar streek ik een mooie commissie voor op, en dat was alles."
In de uiterst schimmige kwestie houdt politica Van der Veer vol alle instanties van dienst te zijn. ,,De curator krijgt alle banktransacties en ik werk mee met het Openbaar Ministerie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Update
Ongekende politieactie rond criminele telefoondienst: invallen op 79 plekken, 42 verdachten opgepakt
Met een mega-operatie legde de politie vrijdag opnieuw een versleutelde telefoondienst voor criminelen aan banden. Verspreid over Nederland, België en Duitsland werden bijna tachtig adressen doorzocht. Het leidde tot de vondst van drugslabs, vuurwapens en miljoenen aan contant geld. De politie bleek vijf maanden mee te hebben gelezen met de berichten die zijn verstuurd bij telefoondienst Exclu. -
PREMIUM
‘Dood aan S.’: Nederlander met revolver hangt spandoek aan Belgisch huis, eerder buurman ontvoerd
De twee Nederlandse mannen die in de nacht van woensdag op donderdag werden gearresteerd op de Boomsesteenweg in Antwerpen, hadden het waarschijnlijk gemunt op de Turkse bewoner B.S. Hij is sinds enkele weken doelwit in het drugsmilieu. Drie weken geleden werd zijn buurman, die een verdieping lager woont, per vergissing ontvoerd en mishandeld. Een week later werd een aanslag gepleegd tegen de woning van de vriendin van B.S. -
Personeel regiotreinen staakt ook, werkgevers boos: ‘dit is alleen maar ledenwerving van de vakbond’
Treinpersoneel in het streekvervoer sluit zich volgende week aan bij de eerder aangekondigde meerdaagse staking in het regionaal vervoer. Dat meldt vakbond FNV. Donderdag staakte het personeel ook al voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon. -
Justitie: Vrouw die advocaat Diekstra beschuldigde van betasten neemt afstand van aantijgingen
Karim Aachboun, de juridisch adviseur van Shima Kaes, heeft opnieuw bakzeil gehaald in twee rechtszaken waarin hij rectificaties eiste. Ook heeft de vrouw die hij bijstaat in een zaak van grensoverschrijdend gedrag van advocaat Sébas Diekstra, tegenover de politie haar verklaring ingetrokken, verklaart het Openbaar Ministerie. Dat bleek tijdens de behandeling van een van die rechtszaken.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?