Volledig scherm
Mary-Jo van de Velde en Henk de Greef © AD

Raadslid Wassenaar stopt ermee na 'seksrel'

Mary-Jo van de Velde, een van de hoofdpersonen in de zogenoemde Wassenaarse seksrel, dient met onmiddellijke ingang haar ontslag in als raadslid van Wassenaar. Ze verkiest 'rust boven rumoer en hartelijkheid boven hatelijkheid', zo schrijft ze in haar ontslagbrief aan burgemeester Jan Hoekema. Dit meldt het Leidsch Dagblad. Van de Velde woonde volgens de krant al nauwelijks raadsvergaderingen bij.

Volledig scherm
Het raadhuis van Wassenaar. © Google Streetview

De gemeente Wassenaar liet onlangs weten tot een financiële regeling van in totaal 120.000 euro gekomen te zijn met Van de Velde en de  raadsleden Ben Paulides en Henk de Vries. De twee hebben haar vanaf het begin gesteund.

Toenmalig wethouder Henk de Greef, die ongepaste opmerkingen aan het adres van Van de Velde zou hebben gemaakt, krijgt 31.000 euro. Hij krijgt dat onder meer omdat hij kosten had gemaakt om de anderen te laten vervolgen voor het verspreiden van leugens.

De drie raadsleden en de wethouder hebben als tegenprestatie toegezegd de strijd te staken over hun met alcohol doordrenkte nachtelijk samenzijn, dat ook wel 'de Wassenaarse seksrel' is gaan heten. Grote vraag is of VVD-wethouder De Greef op 20 februari 2012 seksueel intimiderende uitspraken heeft gedaan tegen raadslid Mary-Jo van de Velde. Hij zou onder meer hebben opgeschept over de lengte van zijn lid.

De gemeente sprak eerder over 'de beëindiging van de kwestie Wassenaarse nazit'. De gemeente wil het 'belastende dossier' van tafel  krijgen en 'op korte termijn bestuurlijke rust creëren'.

Van de Velde, het raadslid dat nu opstapt, is als gevolg van de affaire gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis.