Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Radar: DELA sjoemelde met willekeurige vingerafdrukken voor nabestaanden

UPDATEOm nabestaanden blij te maken met de vingerafdruk van hun dierbare overledene, hebben medewerkers en oud-medewerkers van uitvaartorganisatie DELA ook vingerafdrukken van andere personen gebruikt. Ze hebben dat gezegd tegen Radar (NPO Radio 1). Uitvaartorganisatie DELA laat onderzoek doen naar de beschuldiging. 

Dat programma onthulde vorige week al dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om die later, verwerkt in sieraden, te koop aan te bieden aan nabestaanden. De uitvaartorganisatie en-verzekeraar liet na die uitzending weten alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen omdat dat ‘in enkele gevallen tot onbehagelijke gevoelens heeft geleid’.

Volgens Radar kennen de (oud-)medewerkers die met de aantijgingen komen, elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. De klokkenluiders legden uit dat dit gedaan wordt om nabestaanden en moederorganisatie DELA gerust te stellen. Als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand is al langere tijd dood, dan is afname van een vingerafdruk onmogelijk. ,,Collega’s die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven’', aldus een van de klokkenluiders.

Aanval

Algemeen-directeur Edzo Doeve van DELA noemt het in een reactie ‘een rechtstreekse aanval op onze integriteit’, maar lijkt wel een slag om de arm te houden: ,,Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van ons beleid. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen.’’

Hij benadrukt dat het gebruik van andere vingerafdrukken in ieder geval geen systematisch beleid was. Het bedrijf stuurde voorafgaand aan de Radar-uitzending, die vanmiddag om 15.00 uur te beluisteren is, een persbericht rond om zich te verweren tegen de aantijgingen. DELA maakt geen gebruik van de mogelijkheid om in de uitzending te reageren, omdat het zich niet zegt te herkennen in het verhaal van de ex-medewerkers.

Uitvaartorganisatie DELA laat onderzoek doen naar de beschuldiging dat er gesjoemeld wordt met vingerafdrukken van overleden mensen, die worden verwerkt tot sieraden en verkocht aan nabestaanden. In het radioprogramma Radar werd zaterdag gesteld dat die afdrukken soms worden vervalst. Tientallen 

DELA zegt verbijsterd te zijn over de aantijgingen en stelt dat ,,uit niets blijkt dat er beleid of werkinstructies zijn van DELA om vingerafdrukken te fingeren.’' Volgens de uitvaartorganisatie blijkt ,,uit de uitzending klip en klaar dat de misstanden plaatsvinden bij andere partijen die betrokken zijn bij een uitvaart van een DELA-klant.’

Het onderzoek wordt gedaan door een extern bureau, ,,waarbij ook de samenwerking met onderaannemers tegen het licht wordt gehouden. Het gaat daarbij om zo’n twintig leveranciers, waarvan we het vertrouwen hebben dat verreweg de meesten netjes werken en zich aan alle protocollen houden. Mochten uit dit vervolgonderzoek alsnog incidenten naar voren komen waar wij nog altijd geen weet van hebben, worden de betrokken nabestaanden direct benaderd.’’

Het bedrijf lag vorige week ook al onder vuur vanwege berichtgeving door Radar. Dat stelde toen dat DELA, vaak ongevraagd, vingerafdrukken van doden afnam om sieraden van te maken. Na die uitzending paste DELA dat beleid aan.

Volledig scherm
© DELA
  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.