Volledig scherm
Een mobiele telefoon met WhatsApp © ANP XTRA

Radar waarschuwt: stuur verificatiecodes WhatsApp niet door

Krijg je van een contactpersoon op WhatsApp een berichtje met de vraag of je een verificatiecode voor de chatapp wil doorsturen? Doe het niet, waarschuwt Radar. Cybercriminelen proberen zo toegang te krijgen tot je WhatsApp.

In een appje, zogenaamd van een kennis, staat dat een WhatsApp-verificatiecode per ongeluk naar jou is verzonden. De 'kennis' vraagt jou om die code naar hem door te sturen. Doe dat niet, waarschuwt consumentenplatform Radar. Het is een truc van cybercriminelen die steeds vaker gebruikt wordt om toegang te krijgen tot WhatsApp-accounts. 

Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je telefoonnummer via zo'n verificatiecode. Als je je telefoonnummer voor WhatsApp wil wijzigen, moet je dat bevestigen met een code die je via een sms-bericht ontvangt. Wanneer je de verificatiecode doorstuurt, kunnen fraudeurs via jouw WhatsApp-account praten met jouw contacten. ,,Ze maken zo misbruik van de vertrouwensrelatie, en kunnen bijvoorbeeld namens jou betaalverzoeken verzenden", aldus cybercrime-expert Elmer Lastdrager.

Quote

Fraudeurs kunnen bijvoor­beeld namens jou betaalver­zoe­ken verzenden

Cybercrime-expert Elmer Lastdrager

Verwijderen

Stuur je de code toch door? Verwijder dan de app en installeer hem opnieuw. Je krijgt dan weer een verificatiecode om de app aan jouw nummer te koppelen. Doe dat zo snel mogelijk, benadrukt Lastdrager. ,,Hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans dat er via jou berichten worden verspreid." Let wel op: het kan zijn dat je WhatsApp-gesprekken dan worden verwijderd.

Niets te verbergen? Voxpop liep door Zwolle en keek in Whatsapp-gesprekken:

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”