'Radioactief afval veilig diep in de aarde opbergen'
Nederlands radioactief afval kan veilig worden opgeborgen, diep in klei- of steenzoutlagen. Stralingsgevaar voor de mens levert dat op de zeer lange termijn niet op. Ook het drinkwater wordt niet aangetast bij een ondergrondse eindberging van radioactief afval.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een tussenrapport van Onderzoeksprogramma Eindberging Radioactief Afval, kortweg OPERA dat vandaag is gepresenteerd. De Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) coördineert het onderzoek dat al zeven jaar loopt. Het is betaald door de nucleaire toezichthouder ANVS en EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele.
Er moet nog een locatie voor het veilig opbergen van radioactief afval worden gekozen. Daarvoor is nog genoeg tijd. Het vorige kabinet besloot in het jaar 2100 een beslissing te nemen over de eindberging. Pas in 2130 wordt het radioactieve afval dat bij de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) in Borssele in depot ligt, diep in de aarde definitief geborgen.
Toekomstplannen
Er zijn bewust nog geen mogelijke locaties in kaart gebracht, omdat er de komende tachtig jaar mogelijk andere alternatieven voor het radioactief afval worden gevonden. Daarnaast lopen er gesprekken met andere EU-landen over de mogelijkheden voor een gezamenlijke eindberging. Ook wil Nederland de tijd nemen om te leren van andere landen die al verder zijn met een eindstation voor radioactief afval, zoals België. Met name ook Finland is ver: het land wil 600 meter diep in een berg een eindberging bouwen voor hoogradioactief afval.
Het opbergen van radioactief afval diep onder de grond lijkt in Nederland op dit moment de enige optie. Er bestaan twee varianten: opslaan in klei- of in steenzoutlagen. De zoutlagen bevinden zich vooral in noord-Nederland. Klei is op veel meer plaatsen beschikbaar. In het rapport is met name Boomse klei onderzocht, omdat daar in België al diepgaandere studies naar zijn verricht. Het is een stabiele kleilaag waar geen grondwater doorheen stroomt. Bovendien is de kleilaag diep in de aarde omringd door harde rotsformaties. Als je er bijvoorbeeld hoogradioactief afval dat is verpakt in glas, opgesloten in metalen supercontainers en omzwachteld door betonlagen, opslaat, is de kans op straling aan de oppervlakte lager dan de huidige achtergrondwaarde. Ook zijn er geen effecten op de drinkwaterkwaliteit.
Supercontainers
De supercontainers moeten 35.000 jaar meegaan. Bij de Covra is over honderd jaar het hoogradioactief afval al zover afgekoeld dat de supercontainers nooit zullen smelten vanwege hitteopbouw, onderstreepte plaatsvervangend Covra-directeur Ewoud Verhoef.
Er ligt bij de Covra 100 kubieke meter hoogradioactief afval opgeslagen. Dat is een flinke zeecontainer vol. De Covra bewaart verder 11.000 kuub laag- en middelradioactief afval van de industrie, ziekenhuizen en kernenergieproductie. Ook heeft de Covra 17.000 kuub radioactief materiaal in de depot dat afkomstig is van natuurlijke materialen. In totaal ligt er bijna 30.000 kubieke meter aan radioactief afval. Dat zal rond 2130 ruim zijn verdubbeld tot 70.000 kuub, waarvan 401 kubieke meter hoogradioactief afval.
Hoogradioactief afval moet duizenden tot een kwart miljoen jaar veilig worden beheerd tot het stralingsniveau zover is gedaald dat het niet meer gevaarlijk is voor mens en natuur. De uiteindelijke opslag van radioactief materiaal zal naar verwachting zo'n 2 miljard euro gaan kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
PREMIUM
Organisator Miss-verkiezing ligt onder vuur: ‘Deze man is ziek, hij kwam door het raam mijn huis binnen’
Christian Vredenburg, de organisator van de Miss Giethoorn-verkiezingen, ligt flink onder vuur. Hij zou gemaakte beloftes niet nakomen en deelnemers bedreigen en intimideren zodra ze niet meer aan Miss Giethoorn verbonden willen zijn. Zelf zegt hij dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op leugens en dat een concurrerende organisatie hem zwart wil maken. -
Laadpunt rukt op in parkeergarage
In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu, spreken demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche vandaag af. In ongeveer twee derde van de garages is er nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. -
PREMIUMdrie doden
Zakenreis in Ghana eindigt in drama: Amsterdamse Stephany (33) en twee vrienden overlijden bij zware crash
De lichamen van de drie bevriende Nederlanders die vorige maand omkwamen bij een crash in Ghana, zijn aangekomen in Nederland. Dat bevestigt de vader van de 33-jarige Stephany Leonora, een van de slachtoffers, tegen deze nieuwssite. De in Amsterdam bekende interieurdesigner was in Ghana voor een zevendaagse zakentrip. ,,Door keihard te werken en de juiste scholing te volgen, heeft Stephany van haar passie haar droombaan kunnen maken”, stelt haar vader.
-
Frank in quarantaine
Ik kreeg een visioen van een mooie onbezorgde zomer
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 352. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.