Rapper Ismo in een videoclip
Volledig scherm
Rapper Ismo in een videoclip © YouTube

Rapper Ismo: mijn teksten worden verkeerd uitgelegd

Hij spreekt nu niet meer over 'die fucking joden', maar over zionisten. De Bredase rapper Ismo zet in de EP-versie het 'foutje' recht uit zijn geruchtmakende videoclip Eenmans. De rechtbank bekijkt morgen of hij daarmee discrimineerde.

Quote

Het frustreert me ook wat moslims elkaar aandoen. IS is geen islam

Ismail Houllich (rapper Ismo)
Quote

Ik heb het over die joden. Over zionisti­sche joden. Zij zorgen ervoor dat er niets overblijft van Palestina.

Ismail Houllich (rapper Ismo)

Ismo, de artiestennaam van Ismail Houllich, zorgde vorig jaar voor ophef met zijn clip Eenmans op Youtube. In het filmpje draagt hij lopend door de Bredase wijk Heuvel uit dat hij eigen baas is, niemand nodig heeft, 'want ik ben eenmans'.

Zoals de meeste rappers heeft ook Ismo zijn eigen hiphopgebaren. Zijn armen en handen praten mee met zijn mond. Hij zingt over het straatleven, zijn gevoelens, over de wijk en de Koran.

Flikkers en joden
Hij heeft een grote schare fans, vooral onder jongeren met een islamitische achtergrond. Veel anderen ergeren zich aan zijn provocerende uitspraken. Zo zegt hij 'flikkers' geen hand te geven en 'die fucking joden nog veel meer te haten dan de nazi's'.

Het levert hem vier aangiftes op en de verdenking van belediging van mensen wegens hun geloof en seksuele geaardheid.

Opgeblazen
De 25-jarige rapper - kortgeknipt, rap van tong in straattaal - heeft altijd gezegd dat zijn teksten verkeerd zijn uitgelegd. En opgeblazen door media als PowNews. ,,Wie hiphop luistert of een beetje van de straat is, weet dat flikkers slang is voor onbetrouwbare mensen. Je weet toch. Figuren die je iets flikken. Ik héb niks tegen homo's.''

Korte pauze, ingehouden lachje: ,,Al ben ik eerlijk, man. Ik heb er ook niks méé. Maar, daar ging die tekst helemaal niet over.'' Het nummer was ook niet tegen alle joden gericht. ,,Ik heb het over die joden. Over zionistische joden. Zij zorgen ervoor dat er niets overblijft van Palestina.''

Bewust
Begin dit jaar verscheen zijn EP De Waarheid. Daarop staat ook het nummer Eenmans. Maar dan in een versie 2.0. Wie goed luistert, hoort dat 'joden' is vervangen door 'zionisten'. Heeft-ie heel bewust veranderd. Het album kwam bovenaan in de hitlijsten van iTunes.

Maar, krijgt Ismo vaak als tegenwerping, pal naast strijdperk Palestina onthoofden moslims elkaar. Hij reageert bewogen: ,,Luister naar mijn nieuwe clip Moslims!" Hij rapt een stukje: 'Ze maken ons zwarter dan de nacht/Maar zover ik weet, is onthoofden iets wat niet mag/Vind jij dat dan niet verdacht?'

,,Het frustreert mij enorm wat moslims elkaar aandoen. IS is geen islam. En islam is geen IS. Vraag het 20.000 moslims. En 19.900 zullen je zeggen dat ze zich zulke gruweldaden niets eens kunnen inbeelden. Dat is broedermoord."

Cashflow
Het gedoe rondom zijn uitspraken hielp even niet bij de boekingen. Niet goed voor de cashflow. Na dat dipje zit de rapper nu weer volop in de flow. In oktober verschijnt z'n nieuwe album: Nu of Nooit. Commerciëler. Even geen politiek, flikkers of joden. Hij is artiest, wil optreden.

Niet dat-ie z'n principes overboord gooit. Ook niet voor de rechter, morgenochtend om 9.00 uur. Als hij ergens over opgefokt raakt, zal-ie het blijven zeggen. ,,Wat ik rap, is niet beledigend. Ik zaai geen haat. Het is alleen mijn mening. Mijn gevoelens die ik uit via de muziek."