Volledig scherm
© ANP Kippa

Rapper Typhoon staande gehouden om huidskleur

UpdateDe politie heeft vandaag rapper Typhoon staande gehouden. Typhoon, de artiestennaam van Glenn de Randamie, zegt op Instagram dat de politie bevooroordeeld was. ,,Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel'', schrijft Typhoon. Een woordvoerder van de politie onderschrijft de gang van zaken.

Quote

Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt

Glenn de Randamie, alias rapper Typhoon

,,De politie vond het het verdacht dat een man met mijn kleur in zo'n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was'', vervolgt Typhoon, die suggereert dat de politie dacht drugsgeld op het spoor te zijn.

Excuses
Ruud Visser, woordvoerder van de politie in Zwolle geeft toe dat de huidskleur van de muzikant een van de redenen was voor het korte onderzoek waarvoor hij langs de weg gezet is. De twee surveillanten hebben te horen gekregen van hun leidinggevende dat zij dat niet hadden mogen doen. Visser zegt dat deze casus uitgebreid binnen de politie besproken zal worden om herhaling te voorkomen. Ook zal mogelijk contact met Typhoon worden gezocht om excuses aan te bieden.

Visser betreurt het dat Typhoon een naar gevoel heeft overgehouden aan de ervaring.

Ondertussen geeft een Utrechtse wijkagent via Twitter commentaar op de zaak. ,,Etnisch profileren... Collega's, we hebben nog veel te leren", schrijft hij.

Boos
,,Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog 'bekend' en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest."

Typhoon wijt de problematiek niet alleen aan de politie. ,,Dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving. De eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme, discriminatie, en onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur zijn. We zijn er nog lang niet!"