Rapport toont keihard aan: ingesleten racisme op ministerie van Buitenlandse Zaken
Er is binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken sprake van een ingesleten cultuur van racisme, discriminatie en uitsluiting. Dat is de conclusie uit een onafhankelijk onderzoek dat het ministerie heeft laten verrichten.
Het rapport voert getuigenissen op van medewerkers die oplopen tegen verbaal geweld, denigrerend worden bejegend en te maken krijgen met verdachtmakingen. ‘Medewerkers hebben er eveneens last van dat zij soms overgeslagen, genegeerd, en buitengesloten worden. Zij ondervinden racistische grappen en lage verwachtingen. Zij ervaren dat een deel van hun witte collega’s hen ziet als ‘de etnische en culturele ander’ en niet als een volwaardige Nederlander of gelijkwaardige collega’, aldus het rapport.
De nadruk op de etnische en culturele achtergrond van mensen leidt ertoe dat de loyaliteit van medewerkers vanwege hun achtergrond in twijfel wordt getrokken, schrijven de onderzoekers. ‘Verder hebben medewerkers last van de manier waarop er stigmatiserend wordt gesproken over verschillende etnische groepen. Zo vertelt een aantal medewerkers dat mensen vanwege hun huidskleur meerdere keren aangeduid zijn als ‘apen’, ‘Bokito’s’, ‘negers’ en ‘Zwarte Piet’.’
Wat collega’s meemaken, wat gezegd wordt en welk gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel
Het ministerie vroeg twee jaar geleden om het onderzoek naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging. De ambtelijke top wilde weten of medewerkers binnen de eigen organisatie racisme ervaren, en zo ja in welke vorm dan. De bevindingen zijn vanmiddag aan het personeel gepresenteerd.
‘Dit raakt ons diep’
‘Het rapport raakt ons diep. Wat collega’s meemaken, wat gezegd wordt en welk gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel’, schrijft de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Paul Huijts, in een begeleidende brief. ‘Het spijt ons dat wij kennelijk niet in staat zijn geweest een werkomgeving te bieden waarin voor dit soort gebeurtenissen geen plaats is. Daarvoor bied ik, namens de Bestuursraad, onze excuses aan’. Huijts noemt het rapport ‘extra pijnlijk omdat iedere vorm van discriminatie verboden is en wij internationaal pleiten voor rechtvaardigheid’. Hij kondigt een reeks van maatregelen aan die tot een cultuurverandering moeten leiden.
De onderzoekers hebben 33 diepte-interviews gehouden (meestal van zo’n anderhalf uur) met biculturele ambtenaren die werken in Den Haag of op de posten in het buitenland, en met lokaal aangetrokken medewerkers op die posten. Daarnaast zijn er vier focusgroepen georganiseerd met vertrouwenspersonen, personeelsmanagers en beleidsambtenaren die zich bezighouden met diversiteit en inclusie. De geanonimiseerde getuigenissen in het rapport lopen uiteen van nare opmerkingen tot misgelopen promoties.
‘Hoofd afhakken’
Jammer dat je niet ook lesbisch of invalide bent, dan had je nog een paar vinkjes
Zo kreeg een lokaal aangenomen medewerker op een ambassade te horen: ‘Jij kunt goed sjoelen voor een neger.’ En: ‘Een respondent vertelt hoe een collega iedereen gelukkig nieuwjaar wenst, behalve de respondent zelf. Aan haar werd gevraagd of hij de nieuwjaarswens wel mag uitspreken of dat zijn hoofd er dan wordt ‘afgehakt’.’
Veelgenoemd is dat er na een aanslag aan islamitische medewerkers gevraagd wordt wat ze ervan vinden. Vaak moeten zij aanslagen veroordelen om hun onschuld te bewijzen. Collega’s willen weten of ze instemmen met terreur. Ook verschillende witte niet-islamitische collega’s herkennen dit patroon. Zo merkt een deelnemer in een focusgroep op dat ‘heel islamitisch BZ zich na een aanslag moet verantwoorden dat ze er tegen zijn’.
Er zijn twijfels of mensen met een gemengde achtergrond hun positie wel eerlijk hebben verworven. ‘Er werd tegen mij gezegd: jij gaat het waarschijnlijk wel maken, want je hebt een dubbel rugnummer. Ik snapte er helemaal niks van. Ik dacht dat ze verwezen naar voetbal, dus ik vroeg heel naïef: wat bedoel je dan? Nou, je bent vrouw en allochtoon, dus dat gaat wel lekker. Een medewerker van personeelszaken zei tegen mij: het is wel jammer dat je niet ook lesbisch of invalide bent, want dan had je nog een paar andere vinkjes. Ik had zoiets van: oke, waar slaat dit op? Ze kijken ook anders naar mij omdat ik Marokkaans ben en daardoor anders wordt behandeld. Terwijl ik juist vier keer zo hard mijn best moet doen om te laten zien dat ik goed ben.’
Meerdere ondervraagden vertellen dat ze geregeld ‘lager’ worden ingeschat qua functie. Een voorzitter van een vergadering werd aangezien voor een medewerker die de koffie brengt, een diplomaat werd aangesproken als secretaresse, een andere diplomaat werd aangezien voor beveiliger, een uitgezonden medewerker werd aangezien voor een bediende en een beleidsmedewerker wordt geregeld benaderd als een stagiaire of trainee.
Soms spreken collega’s hun verbazing uit als zij goed blijken te functioneren, schrijven de onderzoekers. Een leidinggevende heeft een medewerker bijvoorbeeld verteld dat zij niet verwacht had dat hij ‘zulk goed werk zou leveren’, omdat hij niet zo ‘overkomt.’ Medewerkers krijgen ook vaak verbaasde reacties en complimenten dat ze zo goed Nederlands spreken. Voor deze medewerkers zelf is hun taalbeheersing vanzelfsprekend aangezien ze doorgaans in Nederland zijn geboren en opgegroeid, aldus het rapport.
Opstaan als ambassadeur binnenkomt
Ook het onderscheid dat op ambassades en consulaten wordt gemaakt tussen diplomaten en lokaal aangeworven personeel wordt vaak genoemd. Verschillende respondenten wijzen op ambassadeurs die verwachten dat lokaal aangenomen medewerkers opstaan als ze de kamer binnenkomen, terwijl dat van uitgezonden medewerkers niet wordt verlangd. ‘Op een andere ambassade klopt de ambassadeur op de muur als deze iets nodig heeft van lokaal aangenomen medewerkers’, aldus het rapport.
De onderzoekers stellen dat er op Buitenlandse Zaken ook sprake is van ‘institutioneel racisme’. Die term wordt gebruikt als geschreven en ongeschreven regels van instituten leiden tot structurele ongelijkheid tussen mensen met verschillende achtergrond, huidskleur of religie. Bij het beoordelen van de sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken vindt bijvoorbeeld expliciete afwijzing plaats op basis van afkomst, hetgeen wettelijk verboden is, schrijven ze. Zo wees een hooggeplaatste medewerker een kandidaat af omdat hij expliciet aangaf op zoek te zijn naar ‘gewoon, een leuk, fris, jong, blond meisje met blauwe ogen.’
Het geldt ook voor de doorstroom naar hogere functies. Ambtenaren van Buitenlandse Zaken moeten om de ongeveer vier jaar solliciteren op een volgende post. Maar er is sprake van ‘favoritisme’ en een ‘old boys network’. Wie daar niet in kan of wil doordringen maakt weinig kans, aldus het rapport.
Dit leidt ertoe dat relatief veel medewerkers de organisatie weer verlaten: ,,Het is een oer-Hollandse organisatie. Je moet alle mores kennen. Ik heb op een gegeven ogenblik ook besloten: ik wil verder en doorgroeien. Dat kan niet hier. Dat hoor ik ook van anderen die zijn afgehaakt.”
‘Meestal wordt er om gelachen’
Opgetreden hiertegen wordt er zelden. Het rapport: ‘Veel medewerkers ervaren dat hun collega’s ‘wegkijken’ en zelden anderen erop aanspreken. Meerdere respondenten geven aan dat er nog nooit iemand voor hen is opgekomen. ‘Ik heb nog niet meegemaakt dat omstanders er iets van zeggen. Meestal wordt er een beetje om gelachen’.
in zijn brief bij het rapport somt secretaris-generaal Huijts op wat hij de komende tijd wil gaan doen. De ambtelijke top en andere leidinggevenden gaan gesprekken organiseren ‘om het thema racisme actief en op een veilige manier bespreekbaar te maken’. De meldingsprocedure voor klachten zal worden verbeterd. Het werving- en selectieproces wordt kritisch bekeken. En ook komt er meer aandacht voor de uitstroom: ‘Als een biculturele collega of een lokaal aangenomen collega van kleur ontslag neemt, zullen we in het vervolg expliciet bespreken of racisme een rol heeft gespeeld bij haar of zijn beslissing, zodat we kunnen leren hoe in de toekomst beter te handelen.’
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken noemt het rapport ‘pijnlijk en confronterend’.
Tweede Kamer wil dat BZ snel racisme op departement aanpakt
De Tweede Kamer wil dat de top van het ministerie van Buitenlandse Zaken snel het racisme binnen het departement aanpakt. De excuses die de ambtelijke top daarvoor maakte, gaan regeringspartij D66 niet ver genoeg. ,,Racisme is onacceptabel en al helemaal bij het ministerie dat wereldwijd op moet komen voor mensenrechten. Na excuses moeten er ook disciplinaire maatregelen volgen”, laat Sjoerd Sjoerdsma van D66 in een reactie weten.
VVD’er Ruben Brekelmans verwacht dat beide bewindslieden van het ministerie het racisme ‘fel’ gaan bestrijden. Ook Agnes Mulder (CDA) vindt dat er ,,een grote verantwoordelijkheid bij de top ligt om dit aan te pakken en de cultuur te veranderen”.
Tom van der Lee (GroenLinks) denkt dat er ‘veel meer’ nodig is dan excuses van de hoogste ambtenaar van BZ. Hij wil weten wat er aan gedaan gaat worden. Marieke Koekkoek van Volt vindt het mooi dat de aanbevelingen van het onderzoek worden overgenomen, maar vindt het ,,krankzinnig dat dit überhaupt voorkomt, juist bij Buitenlandse Zaken”. Volgens SP’er Jasper van Dijk gedraagt het ministerie “zich nog altijd als het ministerie van koloniën”.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Hoekstra noemt rapport buitengewoon pijnlijk en heeft geen begrip voor ‘grapjes’
Hoewel een minister formeel niet over ambtenaren gaat, wil Wopke Hoekstra toch reageren op het rapport over discriminatie op zijn ministerie. -
met video
Grote brand in Arnhem onder controle: nablussen gaat nog ‘enige tijd’ duren
Aan de De Wiltstraat in Arnhem is dinsdagochtend vroeg (rond 5.45 uur) een grote brand uitgebroken. Na bijna 7 uur lang blussen is de brand onder controle. Een heel huizenblok in de wijk St. Marten is ontruimd. Bewoners mogen dinsdag aan het eind van de middag pas terug naar huis. Minstens één persoon is gewond geraakt. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Consumenten besteden meer, maar krijgen daar minder voor
Consumenten laten het geld nog steeds rollen. De detailhandel heeft vorig jaar bijna 7 procent meer omgezet ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
PREMIUMMet quiz
Aan de andere kant van de wereld denken Oranjes aan jarige ‘Amma’ Beatrix (85)
Prinses Beatrix moet het vandaag, op haar 85ste verjaardag, zonder haar opvolgers Willem-Alexander en Amalia stellen, die samen met Máxima op Aruba verblijven. Daar denken ze wel aan haar. Máxima, boven een schaal met plaatselijke lekkernijen: ,,Mijn schoonmoeder vindt dit héérlijk.’’ -
PREMIUMmet video
Plots lichten er oogjes op in berm op de Veluwe: ‘Hij kwam achter de struiken tevoorschijn’
Als meneer Van Soest zondagavond vanaf een vriend terugrijdt naar huis, ziet hij twee ogen oplichten in de berm langs de weg. Als hij zijn koplampen die kant op richt, verwacht hij een hert of een zwijn te zien. Maar dan springt er een heel ander dier uit het hoger gras.