Rapport vernietigend voor oud-burgemeester Verver

De uitkomst van een integriteitsonderzoek in Schiedam is vernietigend voor oud-burgemeester Wilma Verver. Zij zette alles in de gemeente naar haar hand, topambtenaren creëerden een angstcultuur en wethouders deden er niets tegen.

Dat blijkt uit het rapport, dat in opdracht van de Schiedamse raad is opgesteld door het onafhankelijke Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Dat meldt het AD vandaag. De inhoud is nog vertrouwelijk, maar deze krant wist er gisteren al de hand op te leggen.

BING komt na uitvoerig onderzoek onder meer tot de conclusie dat Verver haar macht misbruikte om het Schiedamse aannemingsbedrijf Van den Tempel tegen te werken. Die beschuldiging werd dit voorjaar al door anonieme ambtenaren gedaan in het AD.

Verbouwing huis
Verver hield Van den Tempel buiten de deur omdat ze is verwikkeld in een privéconflict over de verbouwing van haar huis. Verver vestigde een ware angstcultuur in het stadhuis te vestigen, zo stelt BING. In haar opdracht liet ze topambtenaren het bericht verspreiden dat er geen zaken meer mochten worden gedaan met Van den Tempel.

Geen ambtenaar trok intern aan de bel, constateren de onderzoekers. De wethouders ondernamen evenmin actie, terwijl zij wel degelijk signalen kregen. BING noemt de collegevergadering, waarin de restauratie van de Stadsarmenschool aan Van den Tempel werd gegund. Verver liet daarin openlijk blijken dat ze het bedrijf de klus niet wilde geven, omdat ze slechte ervaringen had. De wethouders hadden daarop moeten reageren, stelt het bureau.

Verver gebruikte haar positie ook om de aanstelling van ambtenaren te beïnvloeden, concluderen de onderzoekers verder.