Volledig scherm
PREMIUM
Van den Akker met Ponka (links) en Ober. ,,Ze kregen ook een nosejob omdat ze niet goed konden ademen.'' © Pim Ras Fotografie

Rashonden? Wrakken op pootjes!

ThuisfokkersKreupele knieën, ademnood, allergieën, een hernia: de doorgefokte Franse bulldogjes van Gerretje van den Akker bleken van alles te mankeren. Ondanks aangescherpte regels worden fokkers zelden aangepakt.

Quote

We zijn dol op ze. Er zit geen kwaad in. Maar het zijn wel bouwpakket­ten gebleken

Gerretje van den Akker

Toen Gerretje van den Akker (50), uit Amsterdam op Facebook zag dat vrienden met hun Franse bulldog Bully een gelegenheidsnestje met zeven schattige pups hadden gemaakt, met behulp van een reu met een echte stamboom nog wel, viel ze als een blok voor het populairste hondenras van Nederland.

Dat Ober en Ponca (450 euro per stuk, bijna zes jaar oud nu) tevens tot het meest door fokkers verziekte ras behoren, wist ze toen nog niet. Extreem platte snuit, zeer gedrongen lichaam, brede kop die bij de geboorte niet meer door het smalle bekken past. Jarenlang doorfokken op dit uiterlijk leidde ertoe dat bij de bevalling de moederhond uitgeput raakt en pups door zuurstofgebrek komen te overlijden, stelde onder meer de Universiteit Utrecht vast.

Ober en Ponca kwamen met een keizersnede ter wereld, twee broertjes overleden al in de eerste weken. Ober en Ponca overleefden, maar toen begon het repareerwerk voor Van den Akker. ,,We zijn dol op ze. Er zit geen kwaad in. Maar het zijn wel bouwpakketten gebleken.''

  1. Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    De landelijke recherche onderzoekt de rol van de veroordeelde criminelen Naoufal 'Noffel' F. en Muhammed S. bij de liquidatie van Vincent Jalink. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen een van de vermoedelijke uitvoerders van de liquidatie, Gideon G. (29). Het OM zal F. en S. op termijn voor de rechter brengen op verdenking van het geven van de opdracht voor de moord.