Volledig scherm
Emile Ratelband in 2015

Ratelband definitief veroordeeld voor mishandeling ex-vrouw

De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat positiviteitsgoeroe Emile Ratelband definitief is veroordeeld voor de mishandeling van zijn ex-vrouw. Zijn veroordeling tot 25 uur taakstraf in hoger beroep blijft daardoor staan.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand geëist.

De advocaat-generaal oordeelde eerder dat  Ratelband zijn ex-vrouw op 8 december 2013 in Rotterdam tegen beide benen heeft geschopt en dat hij haar een klap in het gezicht heeft gegeven. 

Volgens het hof is Ratelband zijn zelfbeheersing verloren. Een verzwarende factor i daarbij dat de mishandeling gebeurde terwijl de jonge kinderen van het stel er ook bij waren. Ratelband heeft met de mishandeling zijn ex-vrouw nodeloos pijn gedaan en een onveilige situatie voor haar en zijn kinderen gecreëerd.

Geluidsopnamen

De ex-vrouw heeft toentertijd heimelijk geluidsopnamen gemaakt van de gebeurtenissen. Ratelband zou daarop hebben geroepen: ,,Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten."

Volgens de verdachte zijn die geluidsopnamen gemanipuleerd. Het OM meende dat die opnamen konden worden gebruikt als bewijs en dat de feiten konden worden bewezen. Het OM vond verder ook dat Ratelband de gebeurtenis bagatelliseerde en de verdenking in zijn richting ontkende. ,,Dit geeft weinig hoop voor de toekomst", aldus de aanklager.