Volledig scherm
Anouchka van Miltenburg vlak voor de persconferentie. © anp

Reacties politieke partijen op aftreden Van Miltenburg

Anouchka van Miltenburg stapt per direct op als voorzitter van de Tweede Kamer. Dat maakte ze zaterdag aan het eind van de middag bekend. Ze lag de afgelopen dagen onder vuur om haar rol in de Teeven-deal. Maar er was al vaker kritiek op haar optreden als voorzitter van de Tweede Kamer. Hieronder de Haagse reacties op haar vertrek.

Volledig scherm
Halbe Zijlstra © anp

Halbe Zijlstra, fractieleider van de VVD: ,,Ik heb respect voor de beslissing van Anouchka van Miltenburg om terug te treden als voorzitter van de Tweede Kamer. Ongetwijfeld is dit voor haar persoonlijk een moeilijke en pijnlijke beslissing geweest. Het siert haar dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten met de gevolgen van de conclusies die de commissie Oosting trekt in haar rapport. Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie."

Volledig scherm
Gert-Jan Segers © anp

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie: ,,Ik respecteer het besluit van Van Miltenburg om terug te treden als Kamervoorzitter. Het is een pijnlijk besluit en een persoonlijk drama. Tegelijk staat dit besluit los van de kern van het rapport van de commissie-Oosting. Het debat woensdag zal, wat de ChristenUnie-fractie betreft, ook niet gaan over het optreden van de Kamervoorzitter, maar over de vraag of de Kamer juist is geïnformeerd en of de hoofdrolspelers de rechtsstaat iedere keer adequaat hebben gediend. Ik dank Anouchka van Miltenburg voor het werk dat zij de afgelopen drie jaar als Kamervoorzitter voor ons parlement verzette."

Volledig scherm
Sybrand Buma © ANP

Sybrand Buma, fractieleider van het CDA: ,,Het CDA respecteert de persoonlijke afweging en beslissing van de voorzitter om terug te treden. De voorzitter speelt slechts een marginale rol in een veel grotere politieke kwestie. Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet."

Volledig scherm
Kees van der Staaij © ANP

Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP: ,,Respect voor besluit van Anouchka van Miltenburg om terug te treden als Kamervoorzitter. Dank voor haar grote inzet. Jammer dat het zo moest lopen.''

Volledig scherm
Alexander Pechtold © anp

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66: ,,Mijn fractie respecteert het besluit van de Kamervoorzitter haar functie neer te leggen. Het is begrijpelijk en terecht dat zij haar verantwoordelijkheid neemt, al is het teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen met betrekking tot de klokkenluidersbrief rond de Teeven-deal nog steeds "zorgvuldig" noemt. De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt echter bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter."

Volledig scherm
Diederik Samsom © anp

Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA: ,,De PvdA respecteert het besluit van Anouchka van Miltenburg om af te treden als voorzitter van de Tweede Kamer. De PvdA heeft begrip voor haar afweging dat ze de functie van voorzitter niet langer wil belasten met de discussie rond de commissie-Oosting. We danken haar voor de inzet die zij de afgelopen jaren als Kamervoorzitter heeft getoond.''

Geert Wilders, fractievoorzitter PVV: ,,De PVV-fractie respecteert het besluit van mevrouw van Miltenburg.''

Volledig scherm
Geert Wilders. © ANP

Ankie Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer: ,,Dit een voor haar persoonlijk heel zware beslissing.''

Volledig scherm
Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer. © ANP